festés0A tojásfestés sokkal élvezetesebb a természetes anyagú színezőkkel. Zöldségek, gyümölcsök, növényi részek, fűszerek… érdemes kipróbálni, kísérletezgetni a színekkel.

Lila
A lilahagyma száraz héját tedd a tojások főzővizébe és 15-20 percen keresztül hagyd, hogy gyöngyözve főjön. Jó sok hagymahéjat főzz bele, hogy szép sötétszínű legyen, akár össze is gyűjtheted néhány hét alatt.
Fél liter céklaléhez tegyél 1/2 evőkanál ecetet és hagyd a főtt tojásokat ázni. Minél tovább áznak, annál sötétebb lesz a színük.

Barna
A vöröshagyma száraz héját tedd a tojások főzővizébe, és 15-20 percen keresztül hagyd, hogy lassan főjön. Minél több a hagymahéj, annál sötétebb, vörösebb lesz az árnyalat.
A diófa barkája is barnára festi meg a tojásokat, ha felteszel annyit főni belőle, amennyi ellepi a tojásokat. A forrásban lévő barkás vízbe tedd bele a tojásokat 10-15 percre, majd hagyd benne kihűlni.
A kávé is barnára színez, ha egy fél liter forró vízhez adsz 2-3 evőkanál azonnal oldódó kávét és 1/2 teáskanál ecetet. Ezt hagyod kihűlni és ebben áztasd be a tojásokat addig, míg el nem éri a neked tetsző színt.
A fekete teával is ugyanúgy tudsz színezni, mint a kávéval. A teánál és a kávénál lényeges, hogy jó erőset főzz, így hamarabb eléred a kellően sötét árnyalatot.

Kék
Az áfonyaszemekből kb. 1 csészényit összeturmixolsz, és adsz még hozzá fél csésze 100%-os áfonyalét + fél evőkanál ecetet. Ebben áztatod a tojásokat annyi órahosszat, amíg olyan árnyalatú lesz, ami neked tetszik. Ez lehet néhány perc is, amitől halványkék lesz, és lehet 9 óra is, de akkor már nagyon sötét lesz a tojások színe.
A felszeletelt vöröskáposztát felteszed annyi vízben főni, amennyi bőven ellepi, és addig főzöd, míg a színe kioldódik. Ebbe a teszed bele a tojásokat és kb. 15 percig együtt főzöd, majd hagyod benne kihűlni, akár egy éjszakára is benne maradhat.

Narancssárga vagy piros
8 evőkanál őrölt piros paprikát tegyél fél liter vízbe és főzd kb. 25-30 percig. Majd rakd bele a tojásokat és hagyd benne, amíg a kívánt színt el nem éri. A paprika színétől függően lesznek narancssárgák vagy pirosak a tojások.

Sárga
Citrom- vagy narancshéjat főzz kb. 15 percig, és ebbe a lébe teszed bele a tojásokat. Együtt főzöd néhány percig, majd adsz hozzá 1 evőkanál ecetet és hagyod benne kihűlni.
Fél liter vízbe teszel 3-4 kanál kurkumát, és ebben főzöd meg a tojásokat. Adj hozzá egy kis ecetet és akár hűlhetnek is benne egy ideig. Nagyon szép sárga színűek lesznek.

Zöld
A friss csalánlevelet vágd össze és tegyél belőle bőven a tojás főzővizébe. Főzd vele kb. 20 percig, majd hagyd kihűlni benne a tojásokat. Adj hozzá a hűléshez egy kis ecetet.
Az apróra vágott spenóthoz (fagyasztott is lehet) annyi vizet adj, amennyi ellepi, és ebben főzd a tojásokat kb. 30 percig. Egy evőkanál ecet és hűlhetnek is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A festővízbe tett 1-2 kanál ecet tartósabbá teszi a festékanyagokat, de ezt csak a főzés után tett bele. A festés után a tojásokat papírtörlőre szedd ki, és látni fogod, hogy színesek, de matt pasztellszínűek. Van, akinek így is tetszik. De hogy mégis fényesebbek legyenek bármilyen növényi olajjal átitatott törlőkendővel áttörölve csillogóak is lehetnek.