Nem mondok újdonságot azzal, hogy szülői és egyéb mintáink alapján nemcsak a helyes(-nek vélt) gondolkodási formákat, viselkedést, beszédet sajátítjuk el, de még a szeretetünk minőségét is.
Dr. Gary Chapman amerikai pszichológus megállapította, hogy az emberek ötféle módon képesek leginkább kifejezni és átadni a szeretetüket. Vizsgálódásaival a hatékony szeretetkommunikáció érdekében megalkotta a szeretetnyelv elméletét és gyakorlatát, amit ma már egyre többen ismernek és alkalmaznak. Megállapította azt, hogy a párok egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző csatornákon fejezik ki, de gyakran hiába, mert a másik fél nem érti azt, nem érzékeny rá. Nem vevő arra a szeretetkifejeződésre, mert nem érti azt a nyelvet, nem érzékeli azon keresztül a szeretetet. Leggyakrabban ez az oka a párok közötti problémáknak.
E nyelvek ismerete és megtanulása elengedhetetlen ahhoz, hogy emberi kapcsolatod tartós, hosszú távú és boldog legyen, hiszen akkor érzi a másik, hogy szereted őt, ha azt a saját szeretetnyelvén fejezed ki. Te pedig akkor érzed jól magadat, ha a Te személyes szeretetnyelveden keresztül kommunikálják feléd ezt a csodás érzést. Saját szeretetmintáidat azonban változtatni tudod úgy, ahogyan magadat is képes vagy bármikor megváltoztatni.

 

Melyik az öt szeretetnyelv?

2.Elismerő szavak
Egyik legnagyobb emberi vágyunk, hogy elismerjenek, értékeljenek bennünket. Az elismerés, a dicséret, a biztatás és a bátorítás sokkal inkább erősítik az önbecsülést, mint a követelések. Bensőséges légkört teremtenek, begyógyítják a lelki sebeket, és a lehető legjobbat hozzák ki a másikból.

Képzeld csak el, ha zsörtölődésed és kritikáid helyett társadnak, gyerekednek, kollégádnak dicsérő szavakat mondanál! Gyakran csak a külső elismerő megerősítés hiányzik ahhoz, hogy a szunnyadó tehetséget, a meglévő erőt kibontakoztasd valakiben.

Karácsony előtt szánj rá egy estét, hogy társad megoszthassa veled álmait, vágyait és ambícióit. Ha figyelmesen hallgatod, legbensőbb titkai tárulhatnak fel előtted. Próbáld beleélni magadat az ő helyzetébe, s őszintén és szeretettel bátorítsd őt törekvéseiben. Mond el neki, hogy milyen értékes embernek tartod! Mond el neki, hogy képesnek tartod őt arra, hogy bármit is elérjen, amit csak megálmodik magának! Mond el neki, hogy miért gondolod ezt róla! Ha ez az Ő szeretetnyelve, akkor a képességeinek elismerése olyan lendületet ad neki, amire nem is gondoltál eddig. Szárnyalni fog! Téged pedig imádni ezért a sok-sok szeretetért.

2. Minőségi időszavak-vert
Teljes figyelmeddel fordulj afelé, akinek ez a nyelvezete. Neki fontos az „együtt” vagy a „csak ketten’. Fontos az osztatlan figyelem és a meghallgatás. Akinek ez a szeretetnyelve, az szereti, sőt, igényli, ha elkíséri a másik bárhová, vagy ő kíséri el szívesen a másikat bárhová, csak, hogy addig is együtt legyetek és közben egymásra figyeljetek.
A minőségi idő egyik lehetősége a beszélgetés, ahol belső valónkat osztjuk meg a másikkal, nem félve a másik elutasításától. Másik lehetőség pedig a közös tevékenység. Az másodlagos, hogy mit végzünk, a fontosabb az, hogy mindkét fél tudatában legyen annak, hogy a közös időtöltésük az egymás szeretetének a kifejezése. Mindez bármilyen emberi kapcsolatodra és nemcsak a párkapcsolatra vonatkozik.

Ismerősek ezek a mondatok?
Annyira szeretnék elmenni a barátaimmal valahová nyaralni / kirándulni / bulizni /színházba …
Menjünk el együtt családostól egy hosszúhétvégére!
Megnézzük ma este együtt ezt a filmet?
Főzünk együtt valami finomat?

Karácsonykor a minőségi időt különös figyelemmel add annak, akinek ez az elsődleges nyelvezete. Már a készülődésekkor, a tervezgetésekkor is adj minőségi perceket a körülötted lévőknek.

3. Ajándékozás
Talán ez a legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, mert az erre érzékeny ember minden apró ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnod az ajándékodat. Készítheted, vásárolhatod, a lényeg, hogy az ajándékozott érezze, hogy közben rá gondoltál. Kitaláltad, hogy mit szeretne és beszerezted, elkészítetted, becsomagoltad és odaadtad neki szíved összes melegével.
Az ajándék a másikra gondolás szimbóluma, a szeretet látható, tárgyiasult, kézzelfogható jele. Akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, annak a látható jelek fontosabbak, mint a figyelem, a szó, az érzet. Ő az, aki a régi ajándékokat őrizgeti, emlékszik rá, hogy kitől, mikor és miért kapta. Ragaszkodik a tárgyiasult emlékekhez, egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen engedi el őket.
Ő az, aki például a jegygyűrű hordásához különösképpen ragaszkodik. Ha társunk szeretetnyelve az ajándékozás, gondoljunk mindig arra, hogy ezek nélkül a látható jelek nélkül kételkedik szeretetünkben, ezért gyakran lepjük meg őt! Az ajándék értéke másodlagos, lényege a szimbolikus jelleg.
A Karácsony leginkább erről szó. Ajándékozás!

4. Szívességek
Azok a cselekvések, amelyeket azért teszel, hogy a másik kedvébe járj vele. No persze nem manipulációként, hanem csak úgy önzetlenül. Azért, mert szereted a másikat. Vagy ha a Te nyelved ez, akkor abból érzed a szeretetet, ha a másik észreveszi, hogy valamire szükséged van, és kérés nélkül segít!
Olyanok ezek az apró tevékenységek, mint egy szolgálattétel: szabadon adjuk és fogadjuk egymás szolgálatait.

Néhány mondat:
Olyan kedves vagy, hogy reggelente ágyba hozod a kávémat!
De jó, hogy levitted a szemetet!
Imádlak, amiért leellenőrizted a karácsonyi izzókat és titokban beszerezted a hiányzó égőket!
Ha a feleség a férjtől azt hallja: „Tudom, hogy szeretsz, mert mindig tiszta és rendes körülöttem minden, főzöl, mosol, vasalsz rám”, akkor tuti, hogy a szívességek az ő szeretetnyelve.

Karácsony előtt válasszunk ki néhány olyan feladatot, melyeknek elvégzésével örömet szerezhetünk társunknak, s lepjük meg őt azzal, hogy kérés nélkül elvégezzük helyette.

5. Érintés
„Minden, ami vagyunk, testünkben lakozik, így aki testünket érinti, bennünket érint meg.” (ez egy idézet, de nem tudom, hogy kitől)
Amikor valaki szereti, ha simogatják, megölelik, megérintik, mert a fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik szeretetét.

„Olyan jó este odabújni hozzád!”
„De jó érzés, hogy átöleltél!”
„Ez a kis simi annyira jólesik!”

A simogatás, az ölelés, maga a testi érintés a szeretet kifejezésének egyik legalapvetőbb formája. Ennek a szeretetnyelvnek az alapszabálya a gyengédség, aminek átadva magadat ellazulsz, biztonságban érzed magadat és félelmeidet, szorongásaidat csillapítani tudod a másik érintésében.

A Karácsony különleges alkalom a szeretet kifejezésére. Érints, és fedezd fel az érintésben rejlő energiát. Apró érintések, vagy nagy ölelések, összebújások… Mindent próbálj ki és figyeld az érzeteidet!

Kíváncsi vagy rá, hogy melyik a Te nyelved?

Egy 30 állítást tartalmazó teszt kitöltésével könnyen megismerheted saját szeretetnyelvedet. Megtudhatod magadról, hogy miért örülsz éppen az egyiknek, és miért hagy közömbösen a másik nyelvezet. Ha a tesztet kitölti a hozzád közel álló ember is, akkor könnyen felfedheted, hogy vele mivel tudod ezt az érzést fokozottan éreztetni.

Szeretetnyelv teszt kitöltése itt

A programjaimon résztvevőknél első helyen az elismerő szavak és az érintés áll. Az ajándékozás a negyedik, ötödik helyre csúszott. Pedig Karácsonykor leginkább az ajándékozásra fókuszál a legtöbb ember. Mi lenne, ha megfejtenéd a szeretteid szeretetnyelvét, és ezen a karácsonyon másként adnál szeretet. Mindenkinek személyre szólóan!
Kipróbálod?

A Nőakadémia programjában egyéb gyakorlatok is segítenek a saját és a hozzád közelálló emberek szeretetnyelvének a feltárásában. Több tippet is kapsz ahhoz, hogy hogyan alkalmazd eredményesen a kapcsolataidban ezt az öt formátumot.