Ráhangolódni valamire mindig kíván egy kis plusz fókuszt, egy kis plusz figyelmet. Ilyenkor tudatosan a jelenbe hozod önmagadat, a múltat és a jövőt formáló elmédet a háttérbe tolod, és meginvitálod az univerzális erőket, hogy segítsenek a jelenedben történő dolgok leghatékonyabb érzékelésére. Ezekben a folyamatokban a ráhangolódás fokozza a belső önvalód mélyebb és tisztább megismerését.

A ráhangolódást használhatod például:
irányított szabad írás, tudatos relaxálás, kreatív lélektánc, aktív-mozgásmeditáció (ilyen a zen-kavicstorony építés is), belső lényed megigézése, szomato-drámajáték önmagaddal, kreatív alkotási folyamatokban, jóga, közösségi vagy személyes kapcsolódásban, vagy bármilyen általad megmutatkozó gyakorlatban, életfolyamatban.

Hogyan tudod fokozni a belső önvalódban rejlő információkat feltáró gyakorlatok hatékonyságát?

  • Ha még teljesen kezdő vagy, és először csinálsz ilyen jellegű gyakorlatot, akkor kérd meg az elmédet, hogy egy kicsit maradjon a háttérben és ne akadályozza a mélyebb rétegeid megnyitását: „Drága, szeretett elmém minden része! Most egy új gyakorlatot próbálok ki, amihez kérném az együttműködésedet. Kérlek, most csendesedj el egy rövid időre, de tényleg csak néhány percre, és figyeld te is, hogy mi lesz az eredmény. Aztán együtt kielemezzük és megbeszéljük a további lépéseket.”
  • Ha már gyakorlott vagy, az elmédet lecsendesítheted, és ráhangolódhatsz belső lényedre néhány lassú, mély be-kilégzéssel, és a levegő Útjának a tudatos figyelésével. Ezt az alap légzésfigyelést gyakorta használják a különböző jógamódszereknél, meditációs gyakorlatoknál is.
  • Minél több érzékszervedet bevetsz a gyakorlat segítésére, annál eredményesebb tud lenni. Gyertyagyújtással, füstölőpálca illatokkal, aromaterápiás illóolajokkal nemcsak a teret tisztítod meg,  hanem megtisztelheted a magasabb szintű énedet, és már előre hálás lehetsz neki azért, hogy segít a felszínre hozni a benned rejlő információkat, és segít a továbblépésben.
  • Ha szereted a zenei hátteret, segítheted a jobb agyféltekédet aktiválni egy kellemes, lágy zenével. Van, amikor a zene nem jön be, és eltereli a figyelmet, de van, amikor kifejezetten jót tesz a belső éned megmutatkozáshoz. Ha a gyakorlat számodra csendet kíván, akkor csendben végezd azt, de ha a zene könnyít, akkor lágyan hagy szóljon.
  • Tested mozdulataival is ráhangolódsz egy adott gyakorlatra. A mozgásmeditáció, a kreatív szabad tánc, a jóga, vagy a kavicstorony építése mind-mind olyan önismereti folyamatot mozgatnak meg, amiben a test aktivizálásával fokozod az információáradatot, a tudatalatti blokkok oldását, a belső tisztulást.
  • A kristályok érintése, közelsége is segíti a folyamatokat. A belső önvalónkkal, a felettes énünkkel, lelkünk, szellemünk ezen részével való kommunikációban leginkább a „harmadikszem” és a „koronacsakránk” érintett. Olyan kristályt válassz, ami ezeket az energiaközpontokat aktiválja: hegyikristály, ametiszt, lápiszlazuli, labradorit, szodalit… Egy kristálygolyó, karkötő, medál vagy marokkő, fokozza az intuitív folyamatokat.
  • A hála érzése az egyik legerőteljesebb frekvenciájú rezgés. Az érzésedet fokozhatod, ha hangosan kimondod magadnak a hálára irányuló szavakat: „Köszönöm, kedves belső/felettes énem, hogy elém tárod mindazt, ami segíti, hogy tisztán lássam a kérdéseimre adott válaszaidat. Ezeket a válaszokat kételkedés nélkül elfogadom, mert tudom, hogy a legegyszerűbb és a legtisztább utat mutatod meg általuk. Hálás vagyok értük!”
  • Bízz önmagadban! Bízz önmagad felettes részében! Ez a legfontosabb. Ha tudod, hogy bármilyen válasz fog érkezni, az a megfelelő irány, és ebben egy pillanatra sem kételkedsz, akkor megerősíted belső lényed iránymutató jelzéseit. Azok felgyorsulnak és felerősödnek, te pedig egyre könnyedebben fogod befogadni őket. Ha kételkedsz abban, hogy amit válaszként kapsz, az nem jó irány, azt csak az elméd teszi veled. Vissza akar terelni a megszokott kerékvágásodba, a komfortzónádon belüli helyedre. Kérdés, hogy meg van-e a tudatos erőd, és szereztél-e már elég bizonyosságot ahhoz, hogy felülírd az elméd erejét.

Találd meg számodra a legmegfelelőbb ráhangolódást, segítenek, könnyítenek. De mindezek nélkül is meg van bennünk az erő, hogy hatékonyan tudjuk működtetni bármelyik gyakorlatot.
Te döntöd el, hogy minek adsz teret és figyelmet.