pénz„Nem az számít, mennyit keresel, hanem hogyan kezeled a pénzt.” – Kerner Tibor

Két éve halottam először a pénzügyi intelligenciáról. Addig azt sem tudtam, hogy van ilyen. Leéltem úgy az életem felét, hogy mit sem tudtam arról, hogy a pénzkezelésnek és a pénzhez való hozzáállásunknak is meg van a maga szintje. Szint, amit hozunk a családunkból, a társadalmi rétegünkből, a kialakult és berögzült gondolkodásmódunkból, és amit képesek vagyunk mi magunk is befolyásolni, alakítani, átformálni.

Mit mondjak. Ez az infó nagyon tetszett! Változtatásban, átformálásban jó vagyok. :)
Gyerünk! Vágjunk bele! Már úgy is elegem van a sok-sok „hitelvisszafizetésből”, a soha semmire sem elég fizetési és vállalkozói bevételekből, a hónapról hónapra élésből, a kölcsönkéregetésből-visszaadogatásból.

Neked is vannak hasonló pénzügyi helyzeteid?

Te is helyre tudod tenni ezt magad körül, ha ismered a lépéseket.
Az első lépcső az, hogy tisztába legyél azzal, hogy honnan és miből alakultak ki a jelenlegi pénzügyi szokásaid. Mint mindenünk eredője ez is a generációinkra vezethető vissza. A ma élő felnőtt generációk kategóriákat képeznek aszerint, hogy mikor, melyik korban születtek, nevelődtek és nevelték a gyerekeiket.

1945 előtt születtek:
Ezt a generációt a történelmi események teljesen letiporták. A szocialista-kommunista-torzult marxista filozófia a pénzkezelésükre is kihatott. Felnőttkorukat úgy élték, hogy mindenkinek volt munkahelye, ami stabil volt és nem lehetett elveszíteni. A kor eszméi gondoskodtak minden „elvtárs” egyszintű megélhetéséről. Ők azok, akik az életük során teljesen elvesztették azt a képességet, amivel az üzleti lehetőségek felismerésére irányult. Nem volt szükség üzleti érzékre, akinek pedig volt egy kicsi is visszaszorították.
A kor mottója: Legyen egy szakmád, dolgozz keményen, lesz egy kis havi fizetésed és a végén a megérdemelt jó nyugdíjad.
Kerner Tibor szerint e generáció jellemzője: „Fertőzöttség” marxista pénzfilozófiával 100%
Ehhez a korosztályhoz tartoznak a szüleim is, akik ezt a mintát adták át nekem is a nevelésem során. Ezt láttam, erre szocializálódtam, ez rögzült bennem.

1945-1956 között születtek:
A dinamikus 60-as évek történései miatt ezt a korosztályt, a felnőtt éveik kezdetén már kissé nyitottabb szemléletmód jellemezte, bár ez inkább csak a kultúra, a zene, a művészet, a szabadabb gondolkodású szellemiség terén jelent meg, a pénzkezelésben nem igazán.
„Fertőzöttség” marxista pénzfilozófiával 75 %.

1956-1975 között születtek – Idetartozom én is:
A 70-es 80-as években nőttünk fel azzal a pénzügyi filozófiával, amit a szüleink és a kor átadott. Még nekünk sem volt szükségünk pénzügyi ismeretekre a létezésünkhöz, mert még mindenkinek megvolt a fix fizetése, ami elég volt a boltokban kapható beszabályozott árukészletre. Nem ismertük a „másképp is lehet” formátumot. Elfogadtuk, hogy ez a rendszer ilyen, mert ezt az elfogadást láttuk a szüleinktől is. (Édesapám 5 évet várt a család első zsigulijára. Soha nem bosszankodott emiatt, mert tudta, hogy ez a rendszer, és kész.) Bár már a 80-as években voltak vállalkozói törekvések. Kamaszkoromból emlékszem, például elkezdtek megnyílni Nyírbátorban is a butikok, maszek fagyizók, kisboltok.
„Fertőzöttség” marxista pénzfilozófiával 50%.

1975-1989 között születtek:
Bár ennek a korosztálynak még adtak át a szülők némi „fertőzött” mintát, de az ifjú éveik, amiket már a rendszerváltás után éltek megváltoztatta a szemléletmódjukat. Már látták és tapasztalták, hogy a megélhetésért menni és tenni kell. Nem oldja meg más a helyzetet, saját maguknak kell kézbe venni a dolgokat. De hogy hogyan, arra nem volt minta.
„Fertőzöttség” marxista pénzfilozófiával 25%.

1989 után születtek:
Ez az a generáció, amelyik már nem „fertőzött” a pénzkezelés szempontjából. Idetartoznak a gyerekeim is. A nevelésük során belenőttek abba, hogy a szüleik maguk alakítják azt a munkát, amiért pénzt kapnak. Már előtérbe helyeződött az üzleti lehetőségek felismerésének a képessége, és aktívan tesznek is érte. De a megfelelő pénzkezelésre csak nagyon kis hányaduk látott jó mintát a családban.

Sajnos, ezt a területet sem tanítják az iskolákban, így ha jól akarod magadat a pénzügyekben menedzselni, akkor neked kell kézbe venni a dolgaidat, és ezt is megtanítani magadnak. A pénzkezelés elsajátításában persze a legfőbb cél az, hogy vagyonod és passzív jövedelmed legyen, így elérd mielőbb az anyagi függetlenséget.
Tényleg jó szlogen az „életfogytig tartó tanulás”. Mindig van valami új, amit tanulni lehet. De mi van azzal, aki utál tanulni? Ez legyen az ő problémája. :)

Visszakanyarodva a post elejére, lényeges, hogy ezeknek az információknak a tudatában legyél.
Tudd, hogy melyik korosztályhoz tartozol! (?)
Gondold végig, emlékezz vissza, ismerd fel, hogy vajon mi okozza, hogy nem hatékony a pénzkezelésed!(?)
Ha beazonosítod magadban ezt, könnyebben tudsz rajta változtatni. Ahhoz viszont azzal is tisztába kell lenned, hogy Te tudsz rajta változtatni! Mert én két évvel ezelőtt még ezt sem tudtam!
Most már tudom. Tanulom és a tanultakat lépésenként alkalmazom. Magamhoz képest rengeteget fejlődtem és ez a pénzügyi helyzetem is látszik.
Látogass vissza hozzám és megtudod hogyan kezdtem és hogyan csinálom.