Mi történik akkor, ha…

 • elveszíted a kontrolt a célokkal teli, remekül megtervezett és megszervezett életutad felett?
 • elkezd minden ellened dolgozni, és extra erőfeszítésed ellenére sem visz előre semmi?
 • elindulsz a lejtőn, mert nem tudsz megfelelni a saját magad számára felállított elvárásoknak sem?
 • a mentális összeomlás szélére kerülsz, mert a tehetetlenség gúzsba köt, és nem ismersz saját magadra?
 • hiába töltöd a motorodat, hiába tuningolnád az eddig jól bevált energialöketekkel, mégis csak lassulsz, szinte már teljesen leállsz az energiátlanságtól?
 • ledobod önmagad ékszíját is, mert valami miatt nagyon nem bírja a terhelést?

És te nem érted, hogy mi történik veled, mi történik körülötted, miért változott meg minden egyik napról a másikra.

Csupán annyi történik, hogy elértél egy olyan életszakaszodhoz, ahol más eszközökre van szükséged a könnyedebb továbbhaladáshoz. A korábban használt eszközeid már nem visznek előre.
Például, ha az eddigi utadat a szárazföldön jártad, sok-sok tapasztalást szereztél a földi utazásban:

 • megtanultál két lábbal két kézzel a földön létezni: mászni, járni, ugrani, bújni, kapaszkodni, ölelni, lökni…;
 • megismertél különböző közlekedési eszközt, némelyiket megtanultad vezetni (kerékpár, autó), némelyiket pedig csak használtad (autóbusz, vonat, metró, troli);
 • néhányat esetleg be is szereztél a magad kényelmes utazásaira (én például autót vettem és 10 évnyi devizás lízingfizetés után 1 éve már a sajátom lett a 11 éves autóm);
 • megismerted a kreszt, és a közlekedési szabályokat is tökéletesen tudod már alkalmazni;
 • jól eligazodsz a térképen, ismered a GPS-t, tudsz koordinátákat olvasni, okosmobillal, de önállóan is játszva eljutsz A-ból B-be;
 • lazán megtudsz szólítani akár több nyelven is bárkit, hogy útba igazodj, és te is meg tudod ezt tenni bárkivel – sorolhatnék még megtanult, jól berögzült, készség szinten működő képességeket.

Egyszóval kialakítottál egy komplex képességcsomagot ahhoz, hogy a jelenlegi életszakaszodban tökéletesen tudj működni a megszerzett „szárazföldi tudományaiddal”.

És mi van akkor, ha a szárazföldnek az előtted lévő szakaszban vége van?
Ha elértél oda, ahol előtted egy óriási sziklaszakadék és utána a végtelen óceán vize. A túlpartot nem látod, azt sem tudod, hogy mekkora távolságra van. Lehet, hogy több ezer km, de az is lehet, hogy nincs vége. Jobb esetben csak azt tudod, hogy az eddigi „szárazföldi tudományodat” ezer %-osan használhatod, akkor sem tudsz vele egyről e kettőre haladni.
Belepusztulsz az erőlködésbe, lezuhansz, összetöröd magadat, elsüllyedsz… Vége! De az is lehet, hogy észre sem veszed, hogy másik terephez értél, és tudattalanul pusztulsz bele az ismeretlenbe. És akkor is vége!

Ilyenkor két út van előtted.
Vagy visszafordulsz, és maradsz tovább a szárazföldön, vagy beleveted magadat az ismeretlen megismerésébe. Mindkettő járható és mindkettő a te utad. Előbb-utóbb úgy is odakeveredsz, ahol dolgod van. Ahol életdolgod van. Ha máshogy nem megy, odarugdos az élet. De mondhatom úgy is, hogy odarugdosod saját magadat. :)

És hogy mi az életdolgod?

Arra akkor kapsz választ, ha elkezded (a példánkhoz igazodva) a “légi vagy vízi tudományaidat” megszerezni. A válaszaidat az utad, a tapasztalásaid során kapod és illeszted össze a mozaikdarabkákat a saját „ezéleti” terepasztalodon.
Az életdolgodat saját magad, belső önvalód lélekrésze tervezte meg a szellemed jóváhagyásával. A leszületésed pillanatában minden életmozzanatod nyitott volt előtted – és nyitott most is, csak az elméd lefedi. Ezen az úton saját magad több dimenzióban létező önvalója a segítőd, aki finom késztetéseikkel a tapasztalásaid által segíti saját magadat a mozaikdarabkák összeszedésében. Ez az éned tudja, hogy merre terel.

Kérdés, hogy te hagyod, hogy terelve legyél a belsőd által, vagy ellenállsz az egós elméddel?

Én most értem ide, ennek a megértéséhez.
Most kezdtem el új „tudományom” tapasztalásait tudatosan szemlélni, elemezni, használni és beépíteni az életembe. Nem tudom, hogy merre megyek, nem tudom milyen eszközök, emberek és helyzetek adnak majd könnyedséget ehhez az ismeretlen utazáshoz.
Csak azt értettem meg egy évvel ezelőtt, hogy hagynom kell magamat, hagynom kell az ellenállásomat ahhoz, hogy túlélhessem.