májusfalogósMájus elsejére virradó reggelre, azoknál a lányos házaknál, ahol udvarlója volt a lánynak, májusfa díszelgett a kerítéshez rögzítve. Itt nálunk, a faluban ez a szokás még most is él. Hatalmas fákat visznek a fiúk, akik csapatosan összeszerveződnek erre az éjszakára, mert nem kis munka vár rájuk. Fakivágás az erdőn, hazaszállítás, feldíszítés, elvinni a lányos házhoz és ott csendben felállítani, odakötni a kerítéshez úgy, hogy senki meg ne hallja, és hogy megálljon egy ideig. Mindezt az éjszaka folyamán. Jó kis pasis program ez még ma is itt a Nyírségben.
Lányként én is kaptam ilyenkor májusfát, bár akkor nem igazán tudtam a hagyomány jelentését. A fiúk csak hozták, és viszik ma is, mert így szokás.
Pedig ez az európai szokás többféle szimbólumot is képvisel.
• A megújuló élet, az újjászületés szimbóluma, a növények szellemének tisztelete, hogy bőséges termés legyen.
• A majálisokon közösen felállított májusfa kifejezi a függetlenséget, a gazdagságot, megmutatja a település erejét.
• A skandinávoknál a fa a falloszt képviseli, amit a nagyságával jelképeznek (ez tetszik). Ezt a termékenységgel kötik össze, ahol a fa rúdja a férfit, a rajta lévő színes díszek, pántlikák, virágok, a nőt szimbolizálják.
Itthon az ország keleti és északi részén az e féle faállítás maradt meg hagyományként, nyugaton pedig a virágos májuskosár adása terjedt el.
Körbebicikliztem ma délelőtt a falut, és 7 db lufis-szalagos májusfát számoltam meg. Szép szám.
Csodaszép látni, hogy még él ez a hagyomány!