2016.03.15Érzékszerveink eltompultak, mert figyelmünket a számunkra sokkal fontosabb dolgokra fordítjuk.

De valóban azok a fontos dolgok, amire folyamatosan fókuszálunk? A hétköznapi élet diktálta pörgés lenne az?
Ilyenek:
Mit vegyek ma fel? Mi lesz a munkahelyemen? Hogy vigyem el a gyereket a délutáni gyerekzsúrra? Mit főzzek? Hol vásároljak be? Mikor fizessem be a csekkeket? Húúú, nem terítettem ki a ruhákat a mosógépből! Még vasalnom is kell ma… Elfogyott az arckrémem. Nem lesz időm a kedvenc filmemet megnézni. Anyósomat vissza kell hívni …

Szóval ehhez hasonló gondolatok ezrei pörögnek a fejünkben, és az érzékszerveink tapasztalására való odafigyelés már teljesen beporosodott.

Itt az idő! Tisztítsd meg, porold le az érzékelésedet!

Nincs is annál csodásabb, mint amikor tudatosan érzékelsz!

Próbáld ki!
A lehető legnagyobb átéléssel érints, láss, hallj , szagolj, és ízlelj!

Ha megfigyelsz egy kisgyereket, amikor valamit néz, például egy virágra szállt pillangót vagy egy robogó vonatot. Teljesen beleolvad a nézésbe. Szinte az egész gyerek egy nagy szemmé válik.
Amikor valamit eszik, mondjuk egy tál cseresznyét, akkor ő maga lesz az ízlelés és az egész gyereklény ott van a nyelvén a cseresznye ízzel együtt.
Vagy amikor szappanbuborékokat fújsz neki és elkezdi kergetni őket, akkor szinte eggyé válik a szaladgálással és az érintés örömével.
A kisgyereknek még tele vannak az érzékei élettel. Aztán ahogyan telnek az évek, ugyanez a kisgyerek mintha egy vastag koszos üvegfal mögé bújva nézelődne, ahonnan minden színtelennek és élettelennek látszik.

Ha nézel felnőttként egy madarat úgy látod, mintha homály fedné. Egy madár. Nem csodálkozol rá, mert értelmetlennek találod, mert csak egy egyszerű madár. Pedig az egy csodás madár, csak homály van a szemed előtt és nem látod a csodásságát. Ha hallasz egy dallamot, nem pördülsz táncra, mert nincs a zenének vonzereje, pedig csak a hallásod tompult el.

A leporolás után éleszd fel újra az érzékelésedet. Amikor csak lehetőséged van rá, légy ott az érzékszerveidben. Irányítsd az elméd figyelmét ezekre az apró, de csodás tapasztalásokra. A tudatos jelenlét egyik legegyszerűbb gyakorlata, ha tudatosan érzékelsz éppen abban a pillanatban. 11-horz

Hogyan? Egyszerűen!

Érints! Lépj oda egy fához, ami éppen az utadba esik és érintsd meg. Érezd a kéreg keménységét. Simogass meg egy épület falát. Hagyd, hogy a víz átáramoljon a kezeid között. Érezd a bőrödön a forró és a hideg zuhanypermetet. Simítsd végig a polártakaródat. Markolászd meg a sütis tésztát. Járj mezítláb a fűben. Tapintsd meg a kenyeret és érezd a puhaságát.

Láss! Nézz és lásd a környezeted minden részletét. A színeket, a formákat, a mintákat legyen az apróság vagy nagy terjedelmű dolog. Nézz az emberek arcát, szemét és lásd, ami benne van. Ne formálj véleményt, csak engedd, hogy az érzékelés hasson a belsődre. Nézd a természet és az épített környezet ezernyi formátumát, a szépségét vagy a pusztulását. Láss teljes lényeddel, mit a kisgyerek. :)

Ízlelj! Érezd a szádban az ízek kavalkádját. A sósat, az édeset, a savanyút, keserűt, és örülj, hogy érezheted mindazt a lenyűgöző ízvariációt, amit a ízlelés ad neked. Érezd a szádban a hideget és a meleget, a puhát és keményet. Engedd meg magadnak, hogy étkezés közben ezekre figyelj.

Hallj! Egy gyors gyakorlat: Ahol most vagy ebben a pillanatban nyisd ki a füledet és figyelj meg öt hangforrást (notebook zúgás, a billentyűk leütésének a hangja, óraketyegés, autóforgalom az utcán, a levegővételem…). Figyelj a hangokra, és légy hálás értük. De tudod hallgatni a csendet is, ha éppen olyan helyen vagy. Engedd meg magadnak néhány röpke pillanatra a csend erejének hallgatását. Csak engedd!!!

Szagolj! Vannak kellemes és kellemetlen illatok, szagok. Ezek tanult mintáink alapján különböződnek meg bennünk. Szagolj mélyen bele a levegőbe és engedd, hogy tudatosuljon benned az illat. Szagolj meg egy virágot, egy szappant, egy fűszert, egy másik embert … vagy bármit, amit tudatosan szagolni akarsz. Ne ítéld meg azt az illatot, csak engedd be és kész! Nincs más dolgod vele. Csak tudd, hogy szagolsz!

Sok-sok alkalom adódik az érzékeid újjáélesztésére. Nem kell erre külön időd szánnod, egyszerűen csak kezd el érezni, és engedd meg magadnak, hogy ítélkezés nélkül örömöt találj az érzékelésben. Csak így tudod magadban újraéleszteni.  Aztán egy idő után egyre több spontán figyelmet adsz majd a pillanatok érzékelésének. Az elméd fókuszát elkezded erre irányítani.

Elkezdődik benned valami. Érzékelni fogod! :)

Gyakorolj! :)