erősség-gyengeség Önmagadat akkor tudod elkezdeni megszeretni, ha ismered és elfogadod azt, aki vagy. Enélkül nem megy. Ha nem látod tisztán azt, aki vagy, nem tudod mit és hogyan fogadj el, szeress meg benne.

Az egyik alap önismereti feladat, hogy végy egy lapot és húzz egy vonalat középre. Az egyik rész tetejére tegyél egy + jelet, a másik részre pedig egy – jelet. Kezd el felsorolni a + jel alá a pozitív tulajdonságaidat. Írj le mindent, amit szeretsz, vagy szerethetőnek tartasz magadon, magadban. Külső és belső részeidnek, adottságaidnak, képességeidnek sorozatát fogod majd látni, ha elkészül a listád, amit természetesen folyamatosan bővíthetsz majd. Ezután a – jelű oszlopba sorold fel az összes negatív, számodra nem, vagy kevésbé szerethető tulajdonságaidat.

Alaposan gondold át, jól vedd szemügyre önmagad!

A feladat sztenderd változata szerint erősségeket és gyengeségeket soroltál fel, de azt javaslom, hogy ha már nincs több leírni valód, akkor a + jelű oszlop tetejére írd fel ERŐSÉGEIM, a – jelű tetejére pedig KIHÍVÁSAIM.

Mindannyian rendelkezünk erősségekkel és gyengeségekkel, de a társadalmunk elvárja tőlünk, hogy csak az erősségeinket mutassuk meg. A gyengeségeinket elrejtve tartjuk, elnyomjuk, és nem is gondoljuk, hogy micsoda kárt okozunk magunknak vele. A gyengeségeinkre éppen olyan szükségünk van, mint az erősségeinkre. Ha csak erősségeink lennének, nem tudnánk fejlődni, a gyengeségek pedig lehetőséget mutatnak, hogy miben érdemes fejlődni.

Tehát, a meglévő gyengeségeket KIHÍVÁSKÉNT erősségekké kell fejleszteni.

A céljaink eléréséhez gyakran szükség van a gyengeségeinkből erősséget kovácsolni, a meglévő erősségeket pedig magasabb szintre emelni. Ehhez azonban ismerni kell azokat. Ha csak éled az életed, sodródsz a mindennapokban, akkor ezzel mit sem foglalkozol. Ha azonban eldöntöd, hogy tudatosan élsz, és te fogod irányítani az életedet, akkor az első dolgod, hogy szembenézz jelenlegi önmagaddal.

Végy egy lapot és kezd el! :)