Háló Zsuzsi debreceni lányként végezte el a külkereskedelmi főiskolát annak reményében, hogy sokat fog majd utazni. Akkor ez volt minden vágya. Bár egy napot sem dolgozott ezen a területen, az élet mégis biztosította számára az utazást a párkapcsolata révén.
A férje, aki mezőgazdasági biztosítással foglalkozott, egy 4 évre szóló munkalehetőséget kapott Ausztráliában, ahová Zsuzsi is elkísérte. Ott figyelt fel egy workshopon a kézműves bonbonkészítésre, amibe beleszerelmesedett.
Néha elég ennyi is ahhoz, hogy az ember egy pillanat alatt eldöntse, hogy melyik úton akarja folytatni az életét.
Neki ennyi volt. Beleláthatott ebbe a manufaktúrás csokikészítésbe, és azonnal magával ragadta az a műhelyhangulat, amit ott átélt. Azt a terméket, amit az emberek a leginkább szeretnek, és szeretettel ajándékoznak, itt kézzel készítik. A műhelyben beleteszik a termékekbe azt a szeretetet, amit aztán továbbadnak a fogyasztónak. IMG_4606-vert
Zsuzsi mindig nagyon szerette a csokit, ráadásul ez tevékenység annyira megtetszett neki, hogy elkezdte tudatosan keresni a csokikészítő tanfolyamokat, látogatta a workshopokat, és már akkor tudta, hogy ő ezzel akar foglalkozni és semmi mással.

3 éve októberben tértek vissza Magyarországra. Úgy tervezte, hogy novemberben már el is indítja a saját műhelyét. Amilyen nagy lendülettel akart belevágni új vállalkozásába, olyan nagy lendülettel futott bele a hazai „mindennekmegkellfelelni” eljárásrendbe. Engedélyek beszerzése, szabványoknak, minőségi rendszereknek való megfelelés, végzettség stb. Végigzongorázta a magyar bürokratikus utat, elvégzett egy itthoni OKJ-s cukrászképzést, a műhely kialakításához pályázati forrást szerzett a fiatal vállalkozók támogatási rendszeréből, és létrehozta azt a háttérbázist, ami a csokikészítő vállalkozásának elindításához szükséges.

A debreceni 31 éves fiatal nő a nagyszülei nyaralóját újította fel Hajdúszoboszlón, és annak közelében bérli azt a helyet, ahol ma már a saját egyszemélyes csokiműhelyét üzemelteti. Önállóan, egyedül dolgozik. Mindent egyedül végez: éjszaka csokikészítés, nappal reklám, marketing, üzletszerzés, értékesítés… Ez szerinte most jó így, mert minden egy kézben van, bár kezdi érezni, hogy hamarosan fejleszteni kell. Az egyszemélyes munkaarány: a csokikészítő-szerelem 20%, az értékesítés, adminisztráció, marketing 80%. Mivel mindkettőt szereti, így nem megterhelő számára ez az aránytorzulás. Tudja, hogy ebben az időszakban ez az arány a jó, aztán majd szép lassan átfordul. De ehhez szükséges a reklám, a népszerűsítés, az üzletszerzés…

Milyen is Háló Zsuzsi csokis vállalkozása?
Tulajdonképpen mindkét oldalát mozgatja a személyiségének. A csoki készítésnél dolgozik a jobb agyfélteke: kreativitás, alkotás a csokik formájában, az alapanyagok, a fűszerek, gyümölcsök kiválasztásában és az ízek harmonikus összedolgozásában. Egy lazulós, FLOW élményt nyújtó tevékenység maga a szeretett termékkészítés folyamata. Ugyanakkor dolgozik a bal agyfélteke is: szervezés, értékesítés, megvalósítás, rendszerben gondolkodás, hiszen ezek nélkül nem tudná Zsuzsi megvalósítani az álmát.

Fontos számára a személy kapcsolódósa a csokihoz, így közvetlen kapcsolatot alakít ki a vevőkkel, ami egy különleges belső élményt ad számára. Üzleti reggeliken, vásárokon, bemutatókon vesz részt a termékeivel. Zsuzsi egy szelíd arcú, nyílt és tiszta tekintetű, nyugodt, szeretetteli fiatal nő, aki a saját személyiségét adja a saját készítésű csokijai mellé. Mindig rácsodálkoznak, hogy ő az, aki készíti is? Ezt tudva, sokkal nagyobb bizalommal, szeretettel vásárolják a termékeit, hiszen a vásárló látja, érzi, hogy ki van a csoki mögött. Kinek a szeretetét, a kreativitását, az energiáját hordozza a vásárolt termék. A Zsuzsi belülről fakadó csokimániás szenvedélye így még inkább átmegy a vevők felé, amiből ő is profitál. Leginkább belülről, mert extratöltést adnak számára a személyes kapcsolódások, és persze kívülről is, mert profitot termel a szenvedélye. És ez az ötvözet a legtutibb módszere a sikerességnek! Egyszerre működtetni mindkettőt!

A tej-, ét- és fehércsoki alapú termékei 30-70%-os, magas minőségű kakaóbab tartalmú pasztillákból készülnek, amit még izgalmasabbá tesznek a bioboltokból beszerzett fűszerek, gyümölcsök, magvak, aszalványok stb. Bonbonok, töltött táblák, rusztikus tört táblák, csokinyalókák, forrócsokik stb. Sok-sok egyedi finomság. Vevőköre azok az egészségtudatos életmódú emberek, akik figyelnek a jó minőségű élelmiszer bevitelre és azok megbízható elkészítésére.
Zsuzsi csokiworkshopokon, élménydélutánokon mutatja meg a csokikészítést az érdeklődőknek úgy, ahogyan ő látta Ausztráliában, ami elindította ezt a szerelmet.

Weboldala itt

Hogyan tervezed a jövőt? Látod magadat 15 év múlva?

“15 év múlva lesz egy nagy központi csokiműhelyem, ahol megőrzöm a kézműves jelleget. A temperálást akkor is a márványasztalon fogom végezni, speciális, saját igény szerint megrendelt kerámia edényeket fogok használni stb. Kihagyom teljesen a nagyüzemi módot, bár óriási lesz a megrendelésünk. :)
15 év múlva egy teljesen önállóan működő csokivállalkozásom lesz. Lesz vagy 10 alkalmazottam: csokikészítők, marketinges, üzletszerző, értékesítő, a vásárokon jelenlévő.Én akkor már csak új ízekkel, újdonságokkal kísérletezgetek. Utazok és hozom haza az új technikákat, az új módszereket. Figyelem a piaci igényeket és igazítom hozzá a termékeimet. 5 éven belül megnyitom az első Csokizót itt Hajdúszoboszlón, mert itt nagyon adott a turisztikai érdeklődés. A Csokizóban különböző csokiitalok, forrócsokik, csokiturmixok, csokis sütik várják majd az édesszájúakat.”

Csillogó szemmel, igazi átéléssel láttatta velem a jövőjét.

Ez az!
Egy ilyen jövőkép, egy ilyen cél és egy ilyen energiájú nő létre fogja hozni ezt az álmot!!!

Zsuzsira úgy figyeltem fel, hogy sok-sok olyan rendezvényen jelen volt, ahol én is.
„Nyomulós vagy?” – kérdeztem. :)
„Igen. Nyitott szemmel járok, ott vagyok mindenhol, ahol lenni akarok. Ha nem megy az ajtón, bemegyek az ablakon.”

A kedves, szelíd személyiség mögött egy kitartó, célorientált fiatal nő kezdett el valamit. Valamit, ami az érzésein keresztül egy pillanat alatt megérintette. Nem tanult önmenedzselést, nem tanult üzletszervezést, vállalkozásvezetést. Egyszerűen csak jól használja a kreatív, intuitív energiáit és a racionális gondolkodását. Egyszerűen csak teszi a dolgát, mert el akar érni valamit. Valamit, amit megszeretett, és amit hosszú távon csinálni akar, mert az élete részévé vált, és hisz magában. Hisz az erejében, hisz az érzéseiben.

Így is lehet nőként kiteljesedni és karriert építeni.