értékAz élet egésze belülről kifelé történik. Jellemerőd, belső tartásod, magabiztosságod alapja, ha legbensőbb értékeiddel összhangban élsz, ha ezeket ismered, velük harmóniában gondolkodsz és cselekszel. Az az ember extrán magabiztos, aki tisztában van az értékrendszerével, vállalja saját értékeit és aszerint is él. Ezeknek az embereknek minden szavában, minden cselekedetében a legbelső lényükből fakadó meggyőződéseik jutnak kifejezésre.
Ha ilyen ember vagy, akkor, ha az egész világod darabokra hullik körülötted, akkor is mélységes lelki nyugalom fog eltölteni, mert tudod, hogy a helyes úton jársz. Tudod, hogy azt teszed, ami hited szerint jó. Ez a magabiztos és öntudatos hozzáállás nyilvánul meg rajtad keresztül bármely élethelyzetben.

Légy mindig hű önmagadhoz!
Egy újabb közhely, de az önmagadhoz való hűség ezt is jelenti. Mármint, hogy a számodra fontos értékekben hiszel-e? Azt pedig csak te tudod magadnak eldönteni, hogy milyenek ezek az értékek.

Személyes példám
Öt évvel ezelőtt elveszettem az állásomat. Azt az állást, aminek a megszerzéséért és a megtartásáért is sokat tettem. Erőmön felül is. Meg akartam mutatni mindenkinek, hogy milyen nagyszerű vezető vagyok. Politikai és egyéb erők azonban nem tartották megfelelőnek azt az értékrendszert, amit én képviseltem. Vidékfejlesztési területen Európai Uniós forráskezelést irányítottam. Nem hódoltam be erős nyomásra sem, tartottam magamat a törvényi szabályozáshoz, mert ezt az értéket képviseltem. Az elbocsátásom a térségben nagy port kavart. Rendőrségi ügyek, kihallgatások, kivizsgálások, munkaügyi perek, a személyem teljes ellehetetlenítése megtörtént. A Hornyák Éva név egyáltalán nem hangzott jól a térségben. Munkanélkülivé váltam.
Összeroppantam, de csak rövid időre. Akkor még nem tudtam, hogy ez az értékrendemmel van szoros összefüggésben. Azt sem tudtam, hogy van ilyen, hogy értékrend, és ha van, akkor azt miért jó tudnom. Most már tudom. Tudom, hogy akkor, azon a területen a hitem szerint tettem mindent, vállaltam fel a korrupció ellenességet, mondtam nemet arra, ami ütközött bennem, és álltam ki amellett, amit jónak tartottam. Ha nem ezt teszem, az összeroppanásom sokkal erősebb lett volna és sokkal nehezebben álltam volna fel újra.

Azon túl, hogy tisztában vagy az értékeiddel, ismerned kell a sorrendet is. Melyik fontosabb? Melyik van az első, második, harmadik …stb. helyen?

  • Ha számodra például a család fontosabb az egészségnél, akkor a szeretteid jólétéért feláldozod testi-lelki-szellemi egészségedet. Háttérbe szorítasz minden rólad és neked szóló eseményt, programot, mert a családodat részesíted nagyobb előnyben.
  • Ha a szabadság van az első helyen, akkor nem fogsz belemenni erős kötöttségekbe, mert te a szabadságot képviseled, abban érzed jól magadat. Ha kényszerből mégis elvállalsz egy korlátozott dolgot, akkor azt érzed majd, hogy megfojt. Előbb utóbb ki akarsz szabadulni belőle. Ha benne maradsz, tudd, hogy óriási károkat okozol magadnak.
  • Ha a munkád, a karriered van az első helyen és a családod csak ezután, akkor minden családi programot, közös együttlétet felülírja nálad a munka. Könnyen bent maradsz a munkahelyeden munkaidő után is, nem sietsz haza, hogy a meghitt együttlétben töltődj, mert az számodra nem fontos annyira, mint a munka.

A tudatos és tudatalatti értékeid felismerési lehetőségeiről egy új posztban olvashatsz majd hamarosan.