40-50 éves kor között ránk köszönt egy új életérzés, amit szakemberek élet-közepi válságnak neveztek el. Bár a válság szó jelentése nem egy pozitív hangulatú eseményre utal, én mégis örvendezést javaslok számodra ennek az időszaknak a beköszöntésére. Ha benne vagy, azaz már most 40-en túl vagy akkor most, ha előtte állsz, akkor készülj fel rá.
Legfőbb ismertetőjele ennek a kornak, hogy kezdetben passzívak, kedvetlenek leszünk, unalmassá válik az addigi életünk. Nem találunk már örömet az addigi munkánkban, kapcsolatainkban, elkezdjük sajnálni magunkat, lassan eltűnik minden motiváció az életünkből. Ezt követi az a szakasz, amikor elkezdünk csak sodródni egy olyan árral, ami egy idő után már egyáltalán nem ad semmi örömöt számunkra.
Vízválasztóként is tekinthetünk erre az időszakra, mert ha megfigyeled ezeket a jeleket, átlátod és beazonosítod az élethelyzetedet, akkor tudatosan képes leszel arra is, hogy újraértékeld eddigi életedet. Miért kellene benne maradnod egy olyan sodrásban, amiből nem jössz ki jól? Miért kellene még életed közepén elkedvetlenedni és lehangolódva, a szürke hétköznapokban kiégve élni akár évekig?

Ez a krízis egyfajta ugródeszkaként is funkcionálhat számodra. Dobbanthatsz egy más, egy újabb, egy érdekesebb, izgalmasabb időszakodba. Az önsajnálkozás helyett választhatod ezt az utat is. Senki nem fog kihúzni a gödörből rajtad kívül. A döntés újra a Tied! Mint mindig, mindenben.

Tipp, hogy hogyan kezdj hozzá?!

Próbálj ki új dolgokat!
A válság általában azzal kezdődik, hogy elveszted az örömérzetedet, és már nem találsz semmi élvezhetőt a munkádban, a kapcsolataidban, a tevékenységeidben, nem érzed jól magadat a megszokott helyeken. A monotonná vált életedben semmi jó nem történik már veled.
Ha már eldöntötted, hogy ugródeszkázol, akkor először gondold át, hogy mik azok a dolgok, amelyeket kedved lenne kipróbálni. Írd le őket és folyamatosan bővítsd a listádat, ha eszedbe jut, vagy menet közben a szemed elé kerül egy-két ötlet, és érzed, hogy ezt szívesen kipróbálnád.

Ezután egy nagyon fontos lépés következik!

KEZD EL KIPRÓBÁLNI!

Fontos, hogy cselekedj! Tapasztalj, és közben nézd meg milyen érzést vált ki benned? Milyen hatással van rád az, amit kipróbálsz? Ez az önmegfigyelés fog közelebb és közelebb vinni saját magadhoz. Ez fogja megmutatni azt az új utat, ami ezután fog majd belülről motiválni, örömöt adni és újra sikereket hozni az életedbe.

Az én keresgéléseim, kipróbálásaim eredménye a jelenlegi munkám egyik része lett, mert másfél éve próbáltam ki először a trénerséget. Kedvem volt csoportokkal foglalkozni, és nagyszerűen éreztem magamat benne. Megfigyeltem ezt az érzetet, és megtartottam. Képeztem magamat és gyakoroltam. És élveztem a képzéseket, nem fárasztottak a szakkönyvek olvasásai, jegyzetelései, örömömet találtam és találom a folyamatban is, mert a magam belső jó érzete irányít.

Kipróbáltam még sok-sok érdekes, számomra még nem tapasztalt dolgot.nő

Mozgásban: megtanultam úszni, kipróbáltam az evezést, a vízitúrázás, a hegymászást, a terepbringázást, a kötélpályás mászást, horgászatot (ez nem jött be), jógát, pilátest, NIA-techniket, zumbát stb. Még várat magára a városi kerékpározás kipróbálása és a hőlégballonozás. :)

Kreativitásban: kipróbáltam a gyöngyfűzés, megtanultam horgolni minta alapján, személyes stílust kialakítani, megismertem a scrapbook technikát, az üvegfestést, tökéletesítem a fotózást, és még előttem van a „digitálart” festészet technikájának megtanulása.

Környezetrendezésben: átpakoltam többször a lakásbútorzatot egyik helyről a másikra, falakat festettem, színekkel, textilekkel, kiegészítőkkel kísérleteztem, berendeztem a bérelt városi mini garzonomat, kertészkedtem stb.

Kapcsolatalakításban: megismerkedtem új emberekkel, bekapcsolódtam csoportokba, bekerültem az érdeklődési körömnek megfelelő közösségek, klubok tagságába. Most pedig előttem az Everness Fesztivál, sok-sok kapcsolatalakítási lehetőséggel, ezernyi tapasztalással! :) :) :)

Csinálj bármit, ami új, ami tetszik, ami érdekes számodra. Csináld azt, amit már rég ki akarsz próbálni. Minden azt a célt szolgálja, hogy egy új időszakot alakíts ki magad körül, amiben jól érzed magadat. Ez kihat az életed minden területére, a munkádra, a társaskapcsolataidra, az egészségedre, a vitalitásodra, a sikereidre. (Folyt. köv.)