Mindenkinek megvan az egyéni öltözködési stílusa, legyen az bármilyen típusú öltözködési forma. Akár tudsz róla, akár nem, de Neked is van egy bizonyos stílusod. Ez pedig mindenkinek más és más. Olyan, ami kívülről tükrözi a belsődet, mert a kialakulásában az eddigi életfolyamataid, személyiséged és megélt tapasztalataid, hitrendszered összessége játszik döntő szerepet.

Tetszik Jil Sander definíciója:
„A stílus nem más, mint ízlés, plusz személyiség, plusz önértékelés. Ez vonatkozik az életre is.”

Valóban, a stílus egy olyan önkifejezési eszköz, ami szorosan összefügg a személyiségünkkel, ezért nem lehet csak az öltözködésre lehatárolni, mert megmutatkozik életünk minden területén: gondolkodásmódban, megjelenésben, kommunikációban, mozgásban stb.
Egy laza, rugalmas gondolkodású ember öltözködése mellett az életvitele is laza, könnyed formájú. Ő jól érzi magát akkor is, ha a például a színek és a formák nem passzolnak maximálisan a ruhatárában. Merészen és bátran, vagyis rugalmasan keveri éppen azt, amit a hangulata diktál. Viszont egy konzervatív életszemléletűnél pedig az elvárásoknak való megfelelés épült be inkább a személyiségébe, így a szabályosság, az öltözködési elvárások betartása dominál leginkább a személyes stílusában is.

Te milyen stílust kedvelsz leginkább? Melyikben érzed jól magadat?
Romantikus, klasszikus, konzervatív, elegáns, drámai, időtlen, kreatív, sportosan elegáns, sportosan laza, androgün, etno, reggae, extravagáns, sexi stb. Részleteket ezekről a stílusokról itt találsz.

Fotó
Persze ezek stíluskategóriák, de egyediek attól leszünk, ha megtaláljuk a magunk kedvenc kombinációját, amiben van egy kis ilyen is, és egy kis olyan is. Mert mindenből van bennünk valamennyi.

Kérdés hogy…
… milyen arányban van jelen benned az egyik vagy a másik stílus? Például a romantikusság főelemként 50%, a kreatívság 30% és az etnoság 20%. Nálad milyenek az arányok?
… melyik életszakaszodban melyik stílust engeded leginkább előtérbe kerülni? Ha például a munkád megköveteli a klasszikusságot egyik szakaszodban, akkor a kosztümökön lesz a hangsúly. Ha azonban gyereket szülsz, máris a sportosabb, lazább verzió kerül előtérbe abban az életszakaszodban. A jelenlegi helyzeted milyen stílust igényel?
… milyen az életkorod? A biológiai korod változása szintén befolyásolja a stíluskategóriákat és azok arányát. 20 évesen még például a laza, extravagáns és reggae kombináció teljesen erősen van jelen, de 40-50 év körül ez már átalakul egy sportosan elegáns, kreatív verzióvá. Hogyan változott át az évek alakulásával a stílusod? A mostani életkorod szerint melyiket érzed közel magadhoz?

A magunkat megmutató, a személyiségünket tükröző stílussal megteremtjük saját biztonságunkat is. Egyfajta komfortérzetet alakítunk ki magunkban azzal, ha olyan a stílusunk, amiben jól érezzük magunkat.
Persze mint minden más, ez is folyamatosan változik, átalakul, megújul, mint mi magunk is.

Hogyan tudod felfedezni és formálni saját stílusodat?
Kövesd a blogbejegyzéseket, adok hozzá tippeket.