webwMa megjelent az első coach ülésén a kliens, a 8 hónapos cuki kisgyerekével. Bár a nulladik találkozón megbeszéltük, hogy nem szerencsés a gyerekkel együtt coacholtatni.
Mikor ajtót nyitottam és megláttam, az első reakcióm némi apró döbbenet volt: „Húha!” , amit hangosan ki is mondtam. Mert még nem volt olyan személyes coachingom, hogy jelen legyen egy gyerek.

Rögtön az a tanult séma jött fel bennem, hogy nem tud majd a kliens fókuszálni, mert a gyerek eltereli a figyelmét, hogy elveszítem majd az irányítást, hogy a gyerek kibillent majd mindkettőnket a folyamatból stb.
A következő pillanatban pedig itt volt a tudatos jelenlét, ami felülír minden rögzült gondolati mintát. Az édesanya mellkasára kötött gyerek rám nézett, és a tekintetében volt valami megfogalmazhatatlan. Ahogy megéreztem a pillanatban a gyerek jelenlétet, szinte azonnal összekapcsolódott bennem az együtt munkálkodás ereje. Kivilágosodott előttem az az energiahalmaz, amit a gyerek tesz hozzá a folyamathoz, és már ott a bejárati ajtóban éreztem a munkánk extra eredményességét.

Mindvégig egy térben volt jelen a coach, a coachee és egy négykézláb mászó, mindent megmozgató kisgyerek, aki nem elvonta a figyelmet, hanem erősítette jelenlétével azt a felfedezőutat, amit az édesanyja tett mélyen magában.

Micsoda láthatatlan kis energia! :)
Tisztaság, szeretet, támogatás, öröm, mosoly, lágyság, huncutkodás… Finom, gyermeki, tiszta jelenlét.
Csodás volt ezt megtapasztalni. Egy kisgyerek, aki a padlón mászva, néha felülve, megkapaszkodva imbolygón felállva, a féldoboz papírzsepit kiszedve, a polcon lévő könyveket “átlapozva” :), néha az édesanyára, néha rám tekintve, lábam ujjait megmustrálva, huncutul mosolyogva kapcsolódott be tudattalanul a folyamatba. Adta az ő maga szintjén azt az energiát, aminek akkor és ott helye volt.

A coaching folyamat meglepően eredményes volt. Az édesanya 90 perc alatt megválaszolt több kérdést is önmagában. Amilyen céllal indult, attól sokkal mélyebbre nyúló válaszokat kapott a folyamattól. Egy alkalom és kész! Ennyire hatékony volt.

A kisgyerek jelenléte pedig támogatta a felismeréseket. Mert a gyerekek képesek erre is. :)