A világ bármely táján is élünk, az anya mindenhol egyet testesít meg: a mindent felülíró gondoskodást és szeretetet.
Az anyaság az egyik legnagyobb felelősség is, amit ember vállalhat. Az pedig, hogy ezt a vállalást nőként élhetjük meg, az egy külön ajándék nekünk, nőknek. A felelősségen túl az anyaság egy csodálatos művészet is egyben. Létrehozni egy emberi lényt a legcsodásabb alkotási folyamat. A gyereked születésekor teret adsz az életnek egy új kis jövevényben, aztán a gyereked fejlődésével, aminek szervesen része lettél, kezdetét veszi a te magad fejlődése is.

Az anyaságot senki nem tanítja, nincs egy kitaposott út, amire azt mondhatnánk, hogy ez és ez a jó, és ezt így kell csinálni. Mindenki a maga útját járja. Te is a sajátodét. Ezen az úton járhatsz magabiztosan, de néha el is bizonytalanodhatsz. Talán meg is kérdezed néha magadtól: Vajon jól csinálom? Lehet, hogy elrontom valahol? Másként kellett volna?

Az, hogy jól csinálod, az nem kérdés.

Nem tudod elrontani, mert akkor és ott, abban az életszakaszodban azt tanulod te is a gyerekedtől, amit akkor kell megtanulnod, és tanulja azt ő is tőled, amit neki akkor kell. Minden tettel, mozdulattal, szóval, gesztussal érzelmi rezgéseket, érzéseket közvetítesz anyaként, ami beépül a gyereked érzelmi rendszerébe. És ugyanezt közvetíti a gyereked is feléd, ami pedig nálad épül be. Oda-vissza közvetítitek a rezgéseket, és „anyaművészként” ezzel segíted leginkább a gyereked emberré válásának folyamatát.
De ezzel párhuzamosan alkotod saját magadat is, mert amikor anya leszel, teljesen elkanyarodsz attól a nőtől, aki addig voltál. Megváltozol, mert megváltozik minden benned is és körülötted is. Egy új „szerep” veszi kezdetét, ami már minden addigi szerepedet áthatja.

Egy új minőség jelenik meg az életedben, amit a feltétel nélküli szeretetre való képesség irányít. Ez a képesség éled fel, és egyre erősödik benned a gyereked és a saját magad életének alkotásával.

Feltétel nélkül szeretni.
Szeretni a semmiért.
Csak úgy a puszta örömért szeretni valakit. Annak az öröméért, hogy része lehetsz a  növekedésének, emberré válásának, kiteljesedésének.
Ez a feltétel nélküli szeretet az anyaság kezdetétől fokozatosan erősödik benned, és egyszer csak észreveszed, hogy már nem csak a gyerekednek jut belőle, hanem minden emberre áthat. Úgy, hogy nem is teszel érte, csak jön.

És az, ami jön, az belőled indul. Az anyaságodból.
Ahhoz, hogy ezt adni tudd magadból, az első és legfontosabb felelősséged anyaként itt jelentkezik.
Felelős vagy magadért. Az önmagad szeretetéért!
A gyereked elkezd megtanítani önmagad feltétel nélküli szeretetére. Mert csak azt tudod továbbadni, ami benned is meg van. Ha benned nincs meg önmagad felé a belső szeretet, akkor őt sem tudod így szeretni. Legelőször erre hívja fel a figyelmedet öntudatlanul a gyereked. Megláttatja veled minden pillanatban azt, hogy éppen akkor, hogy is állsz ezzel az önszeretettel. Tükröt tart eléd, így felismerheted milyen erős az önszereteted.

Anyaként nézd meg, hogy milyen a saját érzelmi világod? Rendben vagy-e saját magaddal? Ismered-e magadat? Tudod-e önmagadat elfogadni, a régi nő helyett már anyaként, a megváltozott életviteleddel, testeddel, érzelmi rendszereddel feltétel nélkül szeretni?
Ha igen, akkor ebből a szeretetből tudsz adni anyaként a gyerekednek és mindenki másnak. Nem kell rá törekedni, mert az csak úgy jön. Magától, magadtól. :)
Ha nem, akkor engedd meg magadnak, hogy a gyereked megtanítsa neked. Bízd rá magad, mert ez egy oda-vissza folyamat. Amennyire rád bízza magát ő is élete elején, ugyanúgy bízhatsz te is ő benne.
Megéri ez a bizalom! :) Ne hagyd ki! :)
Ha tudatos vagy, akkor úgy is tudod, hogy saját magad szeretete van az első helyen mindenben.

Drága Anyuka!
Szeresd önmagad, amennyire csak tudod! Légy az anyaságodon keresztül a legcsodásabb életalkotó művésze saját magad és gyermeked életének!