fa“Aki nem tud alámerülni, nem tud növekedni sem. A mag elsődleges ereje abban van, hogy lefelé halad, majd növekszik.” – Yogi Bhajan

Amikor kitűzöl egy célt, és elindítod a megvalósítás folyamatát az elején még nagyon lelkes vagy. Tudod, hogy a célod nagyszerűen illeszkedik az álmaid vágyaival. Tudod, hogy a célod eléréséhez meg van szinte minden, ami szükséges hozzá. Meg van benned az erő, meg van a belső motiváció, meg van az adottságod, a képességed, meg vannak a külső feltételek (családi vagy egyéb kapcsolati támogatás, környezeti lehetőségek, pénz stb.).

Tervezel
Már jó ideje fejben és végre papíron is: üzleti-, pénzügyi-, marketingterv, mérföldkövek … Ahogyan a siker és üzleti nagy könyvekben megírt tervezési folyamat előírja. Mentálisan és érzelmileg is felkészíted magad, aztán nekiindulsz, mert azt gondolod, hogy most már meg van minden. Vagy nekiindulsz, mert azt gondolod, hogy most már félig meg van minden, és a sikerkönyvekből azt olvastad, hogy NE VÁRJ!!! Kezd el, és majd menet közben megjön, amire szükséged lesz.

Nekilendülsz
Teszed a dolgodat úgy, ahogyan gondolod, és ahogyan érzed, hogy jó. Elkezdtél valami újat, valami különlegeset, amiben hiszel és tudod, hogy az nagyon jó. Lelkes vagy, és extra energiával viszed végig a tervezett szakaszokat. Félresöpörsz mindent és mindenkit, csak a célt látod, amivel teljesíted a vágyadat, az álmodat. Mész előre, mert elhiteted magaddal, hogy ez mekkora jó dolog, és most, az elején kell keményen és kitartóan odatenni magad, mert majd ebből lesz igazán eredmény. Vizualizálsz, érzéseket gerjesztesz magadban, önszuggeszciózol… minden technikát bevetsz, amiről hallottál a siker érdekében.

Telnek a hetek, hónapok
Naponta 12-14 óra munka. Sok-sok támogató helyzet és folyamat, új kapcsolatok alakulása, ami tovább lelkesít. De a terved magvalósítására szánt pénzed elkezd fogyni az energiáddal egyenesen arányosan. Eltelik fél év, majd egy év, és te még mindig rendíthetetlen vagy. Elfogyott a pénzed, de a lelkesedésed még töretlen. Kölcsön kérsz és folytatod. Objektív mutatóként látod, hogy eddig ráfizetés volt az egész, de te akkor is tudod, hogy egyszer majd, és ez a majd hamarosan itt lesz, megtérül a munkád, az időd, a pénzed. Ezt mondják a sikerkönyvek írói is! Tudod és HISZED, hogy így lesz!

Fáradsz!
Kezdődik a lemerülés fázisa. Humán sikerélményed az van, mert a visszajelzések szerint nagyon jó az, amit csinálsz. Aki hisz benned és csodálja az erődet, hogy mertél lépni, az biztat.  Aki szeretné, hogy visszakanyarodj a megszokott életedbe, az “én megmondtam, hogy így lesz” emberként áll melletted. Te pedig tudod, hogy ez egy nagyon új terület, és a kereslet még nem igazán érett meg rá…  Esetleg más “EGÓmagyarázatot” dobsz be a rendszeredbe. Talán még több marketing! De miből? Így is elment egy rakás pénz a marketingekre, már eléggé eladósodtál.

OKÉ! Kitartás!
Újra nekilendülés… Még! Még! Erő, idő, pénz és energia! A végsőkig is… Az egó mindent elhitet.

Nem megy!
STOP! Megállás!

Kezdődik az alámerülés ideje, ahogyan a fenti idézet is említi!
Készülj fel rá!