lehetőség“Amikor az Úr ajándékot ad nekünk, problémákba csomagolja. Minél nagyobb az ajándék, annál nagyobb a probléma, amibe csomagolják.” – Norman Vincent Peale

Hogyan nevezed azokat a helyzeteidet, amelyek nehézségként, megoldásra váró feladatként jelennek meg a hétköznapjaidban? Probléma vagy kihívás?

Milyen érzetek társulnak a helyzetfelismerési és a megvalósítási folyamatod mellé? Lehet, hogy örömmel veszel tudomást arról, hogy már megint itt van egy kihívás, bár leginkább az emberek többségében a problémákhoz nem örömérzet társul.
Ki dönti el, hogy milyen érzetet hív elő egy ilyen helyzet benned? Mitől függ ez a döntés?
Semmi mástól, csak attól, ahogyan Te állsz ehhez a helyzethez. A saját gondolkodásmódodtól, attitűdödtől.

Leginkább azt tartjuk jónak, ha a problémák elkerülnek, és valóban igyekszünk minden energiánkat mozgósítani annak érdekében, hogy megszabaduljunk a problémás helyzeteinktől. Pedig ezeknek az élethelyzeteknek a megoldása fejleszt minket. Egy olyan becsomagolt ajándék, ami csak a javunkat szolgálja. Ezért hívom inkább kihívásnak azt a megoldandó feladatot, mely nélkül csak egy helyben topognánk.
Ettől sokkal izgalmasabb a haladás! Életszagúbb az élet! :)

Gondolkodási hiba? Igen!
Leginkább egy gondolkodási hiba jelenik meg a fejünkben, ha problémával szemben találjuk magunkat, ami legtöbbször az eddigi élettapasztalatainkból, berögzült, régi szokásainkból adódik. Ez a gondolkodási hiba a nagyítás, amikor a keletkező problémákat eltorzítva felnagyítjuk, magunknak kárt okozva éljük meg. Idegesek, bosszúsak és frusztráltak leszünk tőlük. Pedig reagálhatnánk másként is, ami számunkra sokkal előnyösebb érzéseket generálhat bennünk. Természetesen nem azt mondom, hogy ujjongjunk az örömtől, ha például megrándul a bokánk, de reagálhatunk semlegesen is, mentesítve magunkat a negatív rezgésektől már a keletkezésük pillanatában. Ezt pedig alkalmazhatjuk szinte minden élethelyzetben, amikor szükséges.
A problémák helyett fókuszálhatsz a megoldásban rejlő lehetőségekre, amelyet szokásoddá tudsz alakítani. Minden helyzet rejthet számodra valamilyen lehetőséget, akár többet is, hogy jobbra, vagy másabbra fordítsd az életedet a gondolkodási szokásaid átformálásával. Tudj róla, hogy ezek a lehetőségek léteznek, ott vannak körülötted, de csak akkor jelennek meg előtted, ha teret adsz számukra az életedben. A téradást pedig a szemléletmódoddal tudod biztosítani.

Mit is jelent ez pontosabban?

Néhány problémapélda a hétköznapokból:

 • Ha meghúzódott a bokád éppen péntek délután, pihentetned kell és otthon fekszel, akkor bosszankodhatsz, hogy egy rakás hétvégi tervezett tennivaló felhalmozódik, mert nem tudsz lábra állni. Ki fogja, és mikor megcsinálni?
  De vélekedhetsz úgy is, hogy „Tessék, itt van: lelassított egy kicsit az élet. :)” Végre lehetőséget kaptál arra, hogy olyan dolgokat tegyél, amit már régóta halogatsz, mert nem volt rá időd. Végre magadat helyezheted középpontba. Például elolvashatod a régóta tervezett könyvedet, vagy megnézheted a kedvenc sorozatod összes epizódját, vagy elkezdhetsz hímezni, kötni, horgolni tanulni, esetleg élvezheted a családod odafigyelő gondoskodását, kényeztetését…
 • Ha elbocsátottak a munkahelyedről, akkor magadba zuhanva keresheted az okokat, amit leginkább kihelyezünk magunkon kívülre. Ki volt a hibás, és miért alakult így ez az egész? Mi lesz ezután?
  De nézheted úgy is, hogy egy lehetőséget kaptál arra, hogy végre állást változtass, és a magad ura legyél. Akár beindítsd a már régóta a fejedbe forgó önálló vállalkozásodat. Az élet remek löketeket ad a halogatott helyzetekhez. Csak lásd meg ezt a löketet és pozitívan élj vele.
 • Ha elhagyott a partnered és egyedül maradtál, természetesen szomorú vagy. Egy rövid ideig ott a helye benned ennek az érzésnek, hiszen emberből vagy. Vagy okokat keresve a csalódottságtól dühönghetsz, esetleg hosszú időre lehangolódhatsz.
  Viszont kezelheted ezt a helyzetet könnyedén úgy is, hogy megfigyeled magadban, mit tanított számodra ez a kapcsolat? Tanulsz belőle és tovább lépsz. Ismét nyitottá válik az út új kapcsolatok kialakítására.
 • Ha nem tudod megvenni a tervezett élelmiszeranyagokat az esti vacsorához, mert sokáig dolgoztál, bezárt sarki bolt és hiányoznak a legfontosabb alapanyag. Mérgeskedhetsz, okolhatod magadat, a munkáltatódat, a boltot, és tanácstalanul állhatsz, hogy most mit fogsz főzni?
  Pedig egy újabb lehetőséget kaptál, hogy kipróbálj valami más ételt, ami lehet, hogy sokkal jobban fog ízleni az újdonsága miatt. Előhívhatod a kreativitásodat a helyzet megoldásához, hogy a meglévő anyagokból dobj össze valami finomat és egyszerűt.

Mi van a fókuszodban?
Ez a kérdés kulcsfontosságú, mert mindig arra a kérdésre kapod meg a választ, amelyiket felteszel magadnak. Ha az van a fókuszodban és azt keresed, hogy mi a rossz az adott szituációban, akkor arra a kérdésre kapod meg a választ magadtól. Természetesen belülről rombolva magadat. :(
Ha viszont azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy hogyan tudnád az adott helyzetet a javadra fordítani, akkor pedig erre fogod megkapni a választ. Fejlesztve belülről magadat. :)
A válaszadó mindig Te vagy, akárcsak a kérdésfeltevő!

Melyik kérdésnek van nagyobb értéke a számodra?