Összegyűjtöttem néhány módszert, amiket én is használok. Találd meg te is a magad kedvencét!

Víz: A legegyszerűbb tisztítási módszer, ha forrásvíz alá tartod a kristályodat. Mivel forrásvíz közelében ritkán tartózkodunk, ezért megteszi a sima csapvíz is. Folyasd rá néhány percig a hideg vizet, és az kitisztítja azt az energiát, amit összeszedett a környezetéből.
Megjegyzés: Vannak olyan porózus kristályok, amelyeket old a víz, ezeket ne tartsd hosszú ideig a víz alatt. Ezek tisztításához ne ezt a módszert használd. Porózus kövek: azurit, malachit, krizokolla, halit, türkiz.

Só: A természetes só remekül eltávolítja a negatív energiákat. És a pozitívot is. De neked most egy semleges, csak a saját energiáit rezegtető kristályra van szükséged. Tegyél egy tálkába sót, és arra egy vékony textildarabot, hogy a kristály ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert károsíthatja, megmarhatja a felületét. Erre tedd a kristályodat, és hagyd így egy éjszakára.
Tiszta természetes sót használj (pl.: tengeri, himolája, parajdi)! Olyat, ami nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, mint a fluor vagy a jód.

Sólámpa: A sókristályból készült lámpa felületére tett kristály is megtisztul. A lámpa melege még fokozza is a folyamatot, hisz benne van ebben a módszerben a tűz tisztító ereje is.

Füstölő: A nomád népek, az indiánok, a törzsek sámánjai a tűz tisztító erejét, a füstöt használják a tisztításhoz is. Tömjénnel vagy szantálfüstölővel is tisztíthatunk. Gyújtsd meg a füstölőpálcát és tedd mellé a kristályt, majd tereld rá a füstöt néhányszor. Hagyd a pálca mellett, amíg az le nem ég.

Hold energia: A hold nemcsak megtisztítja, de fel is tölti a kristályokat. Erre a legalkalmasabb a Telihold, amikor egész éjszakára kiteheted Holdfürdőzni a köveidet. Ilyenkor minden történik: tisztítás és töltés egyben. De bármelyik holdszakban végezhetsz kristálymunkát, mert a fogyó Hold a tisztításban, a növő Hold pedig a feltöltésben segít. A holdköveket csak ezzel a módszerrel tisztítom és töltöm.
Megjegyzés: A fogyó Hold a C-betűhöz hasonlít, a növő Hold pedig a fordítva, inkább a D-betűhöz. Minél nagyobb az íve, annál erőteljesebb a tisztítás vagy a töltés.

Nap energia: Alapszabály, hogy amíg pislogás nélkül a Napba tudsz nézni, addig töltődnek a kristályok. A túl erős napfény pedig kiüríti őket. Így erre leginkább a napfelkelte és a naplemente a legalkalmasabb időszak. A tűző nap károsíthatja a kristályok szerkezetét, megsemmisíti energiarezgését, ami a színük vesztésében is látható.

Reiki energia: Ez az univerzális energiákat aktiváló módszer a tisztításra és a feltöltésre is alkalmas. Sőt, még a programozáshoz is használhatod, ha jártas vagy a Reikizésben.
Megjegyzés: Ha nem vagy jártas, akkor megtanulhatod. Én is autodidaktán, érzésből tanultam és csak annyit tudok belőle, amire nekem szükségem van. J

Egy másik kő tisztító és töltő ereje: Erre a legalkalmasabb a hegyikristály, az ametiszt és a hematit. A hegyikristálynak minden kőnél a legnagyobb, legerőteljesebb és a legtisztább az energiarezgése. Az ametisztben lévő vas és kvarc ad egy fokozott, nagyon erőteljes energiarezgést a kőnek. A hematit pedig a mágneses hatása miatt éri el a tisztító és feltöltő hatást. Ha van kristályházad, arra tedd a feltöltendő kristályodat néhány órára.

Sokkhatás: Mechanikusan is lehet tisztítani. Üss egymáshoz hirtelen erősen két követ. Ezzel az ütéssel sokkhatás éri és hírtelen kiürül belőle a nem saját energia. Ezt a módszert óvatosan használjuk, mert ha nem megfelelő helyen ütköznek a kövek, könnyen elrepedhetnek, akár el is törhetnek.

Tudat: Saját tudatoddal is tisztíthatsz, de ezzel tölthetsz és programozhatsz is. Személyre szabottan tudtok összehangolódni, és a rezgésfokozást az igényeidhez igazíthatod. Ez egy közös szertartás, egy belső rituálé közted és a kristályod között. Válaszd ki a hozzád legközelebb álló szertartásrészleteket: gyújts gyertyát, illatmécsest, füstölőt, vagy csak egyszerűen vedd a kezeidbe az ásványt és szólítsd meg. Kérd, hogy tisztuljon meg, töltődjön fel belőled, és adja át számodra azt az energiát, azt az információt, ami a legoptimálisabb számotokra. Kérd, hogy emelje vagy csökkentse a rezgésszintedet a testeden belül és kívül is. Kérheted a programozáshoz segítőidet is, akikkel kapcsolatban vagy: Istened, Angyalaid, univerzális erők, belső lényed magasabb dimenziós részei: lelked, szellemed.

Hangolódj a kövedre, és a megérzésed jelzi majd, hogy annak a kőnek, melyik módszer tetszik a legjobban. Ne feledd, a kristálynak magasabb a tudatszintje, mint az emberé. Ki tudja választani, hogy a te személyes energetikádhoz neki melyik tisztító és töltő módszerre van leginkább szüksége. Ezt jelzi is feléd, amit a megérzéseddel tudsz fogni. Azt tedd, azt válaszd, amit érzel, és akkor fog a legjobb hatékonysággal működni az energetizálás.