“Az utazás lényege, hogy váratlan dolgok történjenek. Ez a kívánatos, ettől érdekes az egész. Alkalmazkodj a helyzethez, és próbáld meg kihozni belőle a maximumot.”

Belényi Dániel

ÖnismeretEgyre több emberrel kerülök kapcsolatba. Figyelem őket, és érdekes tapasztalatom van, úgy is mondhatom, hogy felismerésem van. Halmozottan hátrányos helyzetű faluban élve a körülöttem lévő emberek jelentős része úgy éli az életét, hogy csak sodródik a külső körülmények elfogadásával, és nem veszi át saját maga életének az irányítását. Azt hittem, hogy csak a falusi emberek gondolkodása ilyen, de ahogy a másfél éves városi létemben is ismerkedem az emberekkel, ezt a problémát a városlakóknál is észlelem. Kimondhatom, hogy az életszemlélet, a gondolkodásmód minősége nincs faluhoz vagy városhoz kötve.
Miért élik így az életüket az emberek?
Szerintem azért, mert…
… nem ismerik saját magukat, nincsenek tisztában a saját képességeikkel, nem tudják azokat tudatosan alkalmazni.
… nem igazán fontos számukra az álmuk. Nem hisznek benne. Sok olyan dolog van, amit ennél lényegesebbnek tartanak, és inkább azokra összpontosítanak.
… nem hisznek magukban, bele sem vágnak úgy igazán komolyan céljaik megvalósításába, mert azt gondolják, nekik ez úgy sem sikerülne.
… félnek a változástól, nehezen mondanak le a megszokott dolgaikról, nehezen veszik rá magukat arra, hogy elkezdjenek valami újat, valami mást. Csak komfortzónán belül élnek.
…nem vállalják a felelősséget az életük irányításáért, könnyebb másra terelni azt, könnyebb mást hibáztatni, a kormányt, a munkáltatót, a körülményeket, ahová születtek stb.
…nem mozgatják őket a kihívások, és az azok teljesítésével járó sikerélmény, csak sodródnak az árral, és egyre inkább tehetetlennek érzik magukat.
… álmodoznak, de csak fejben. Nem jutnak el addig, hogy cselekedjenek is. Azt mondogatják, és el is képzelik, hogy: „De jó lenne, ha …”, de megmaradnak a gondolati feltételes mód szintjén.
…nem tudják megfelelően beosztani az idejüket, és inkább azt mondják, hogy erre nekik nincs idejük. Pedig ha tudnák, hogy mindenre van idő, ami jó!
… nem érzik, hogy az idő mennyire gyorsan telik. Éveket pazarolnak el, hogy: „majd hétfőn, majd a jövő héten, majd akkor, ha… elkezdem”. Ha pedig elkezdik, gyorsan várják az eredményt, ami ha nem jön rövid időn belül, és akkor feladják.
… a fejüket a homokba dugják, és sokszor becsapják saját magukat is: “Egyszer úgyis megcsinálom majd!” vagy “Jó nekem így is” . Mindig találnak magyarázatot és kifogás saját maguk védelmére.
Azonban vannak, akik másképp kezdik el élni az életüket. Jön egy szikra, egy felismerés, hogy az eddigi életük nem igazán az az élet, amiben jól érzik magukat.
• Elindul egy belső igény, és lépten-nyomon előtérbe kerül náluk a változtatás gondolata: “Talán nekem is sikerülhet!”; “Miért ne lennék én is képes rá?”.
• Fokozódik bennük az elégedetlenség, de a panaszkodás helyett inkább megnyílik az érdeklődésük, a figyelmük a lehetőségek irányába.
• Elkezdenek magukra fókuszálni, megismerik a személyiségüket, megerősítik az önbecsülésüket, az álmaik eléréséhez célokat tűznek ki.
• Beindítják saját maguk belső motivációját és egyre fokozódik a bennük a cselekvési vágy, ami nem csak vágy szintjén marad. Elkezdik tenni a dolgukat. A saját maguk igénye által irányított dolgokat.
• Megváltoztatják az élethez való hozzáállásukat, pozitív attitűdöt alakítanak ki magukban, nyitottak lesznek a változásokra és elkezdik tágítani a komfortzónájukat.
• Önismeretük fejlesztésével megismerik a maguk tempóját, kitartóakká válnak, figyelik a változásokat, és megtanulják élvezni az utat, amin járnak.
Hatalmas tiszteletet érzek azok iránt, akik képesek belevágni egy új életvitel kialakításába.
Legyen az bármilyen apró dolog, mondjuk egy szokás megváltoztatása, vagy egy nagy fordulatú életmódváltás.
Tisztelem Őket azért, mert magam is ezt az utat járom, és tudom, hogy nem egyszerű, már a felismerés sem. Tudom, hogy milyen kemény dolog meghozni a megfelelő döntéseket, vállalni a vele járó következményeket és megtenni a változáshoz szükséges lépéseket.
De érdemes belevágni a tudatos utazásba! Nekem bejön!!!