„A holnapra tervezés a tegnap levedlését jeleni. Mielőtt valami újat csinálhatnál, abba kell hagyni valami régit.” – Petre Drucker

TervezésVoltál már olyan életszakaszban, amikor csak sodródtál az eseményekkel, hagytad, hogy a dolgok csak úgy történjenek körülötted, és semmi tudatosság nem volt a döntéseidben?
Szinte biztosra veszem, hogy mindenkinek van, vagy volt ilyen szakasza. Kinek hosszabb, kinek rövidebb, de sokan vannak, akiknek szinte az egész élete így telik el. Életkörülményeink gyakran alakulhatnak úgy, hogy nem azt az eredményt várjuk tőle, mint amit tervezünk.

Megfigyeltem magamon, hogy a húszas és a harmincas éveim, nekem is ilyen sodródással teltek. Ez azért volt így, mert nem alakult ki bennem egy stabil értékrend, ami irányt mutatott volna a hétköznapjaim megéléséhez. Azt sem tudtam, hogy van olyan, hogy saját értékrend. Mindig a mások elvárásait teljesítettem, igyekeztem mindig másoknak megfelelni.
Az az időszak is hasznos volt, de jobban örültem volna annak, hogy ha ezt a mostani, negyven feletti ÉNEMET, mondjuk már húsz évvel ezelőtt is használni tudtam volna. De ez az én utam, ezt a tapasztalást meg kellett élni ahhoz, hogy most ilyen legyek. És ez így van jól!

Mert mi is van 40 felett?

Megfigyeltem a körülöttem lévő, harminc-negyven év feletti emberek, ismerősök, családtagok életét, és azt látom, hogy amikor elérik a 40 évet, akkor már olyan stabil, de nem igazán jól élhető életfeltétel alakul ki körülöttünk, amiből már nem tudnak és nem is akarnak kitörni. Nem akarnak változtatni. Inkább megtanulják az életüket kényszerűségből elfogadni, és megtanulnak együtt élni a számukra közel sem jó irányú élethelyzettel.
Folyamatosan panaszkodnak, tele vannak negatív gondolatokkal, elégedetlenségekkel, aggódásokkal, félelmekkel, kifogásokat gyártanak önmaguk és a világ ellen, tudatukon kívül felőrli őket a saját tudattalan létük. Az egójuk rendesen benne tartja őket a komfortzónájukban.

Pedig időszakonként érdemes megvizsgálni az életet, és ha szükséges, akár “újratervezni” az egészet.

Ez a vizsgálat nem bonyolult dolog, néhány kérdés megválaszolásával Te is megcsinálhatod. :)

• Nézd meg, hogy hol tartasz most az életedben! Valóban itt akarsz most járni, vagy valami másra vágynál?
• Olyan vagy, amilyen szeretnél lenni, vagy változtatnál a külső-belső tulajdonságaidon? Milyennek látnád magadat legszívesebben?
• Egészséges, vitális és fitt vagy, esetleg lenne mit mássá formálni magadon? Mi az?
• Azt csinálsz, amit igazán szeretsz, vagy csak kényszerűségből tevékenykedsz?
• Ha most újra születnél, mibe kezdenél bele? Azt a szakmát tanulnád, amiben most is dolgozol? Választanád a jelenlegi munkahelyedet? Ha nem, akkor mit csinálnál leginkább?
• Ha egyedülálló lennél, kit választanál társnak? A jelenlegi párodat, másik társat, vagy inkább egyedül élnél? Milyen lenne az az élet?
• A mostani baráti körödet megtartanád, vagy új barátokat választanál? Milyeneket választanál?
• Szüleiddel, családtagjaiddal jó a kapcsolatod, vagy más helyzetben jobban éreznéd magadat? Milyen az a helyzet?
• Pénzügyi helyzeteddel elégedett vagy, vagy más elképzeléseid lennének? Mik azok?
• Ott vennél lakást, ahol most laksz, vagy inkább egy teljesen más helyen? Hol?
• A lakásodat így rendeznéd be, vagy teljesen másként? Hogyan?
• Ha van autód, vagy bármilyen tárgyi értéked, ugyanilyet vennél, vagy egy más típusút? Milyet?

Az ezekhez hasonló kérdésekre adott válaszokkal el is készítetted az életed rövid leltárát.
Ezzel gyorsan kiderül, hogy számodra milyen minőségű életet élsz. Jól érzed magadat benne, esetleg változtatni kellene egyik-másik területen. Mérlegelheted azt is, hogy változtatsz rajta, vagy kényszerűségből elfogadod a jelenlegi helyzetedet, és sodródsz tovább.

„Könnyű azt mondani, hogy változtatni kellene, de az nem ilyen egyszerű.”
Mondja ilyenkor a legtöbb ember, mert úgy vélik, hogy a változtatás szinte lehetetlen. És tényleg! Ha így gondolják, akkor az így is van! A számukra!!!!
És hagyni kell, hagy éljék a megszokott életüket tovább, amíg nem gondolják másként, mert mindenki a saját hajójának a kapitánya. Mindenki csak magát tudja formálni, alakítani úgy, hogy abban jól érezze magát.

Én eldöntöttem, hogy változtatok.
A változtatás nekem sem egyszerű, és nálam sem egy gyors folyamat, de megtanultam a változtatás útjának a lépéseit élvezni. Mert ugye a cél elérésétől sokkal fontosabb maga a célhoz vezető út megtapasztalása.
Változni, és az élet változásaival együtt lenni csodás dolog, ha így gondolom. Gondolhatnám másként is, mert mindig az van, amit gondolunk.

Te hogy gondolod? Számodra örömöt ad az az út, amin most jársz? És mikor kezded el a változtatást?