1000 fokonégekMilyen a személyes életritmusod? Mekkora az energiaszinted? Milyen intenzitással érzed jól magadat az életedben?

A kérdések megválaszolásával tisztázhatod magadban azt, hogy miért vagy lassú csiga-biga, vagy éppen megállíthatatlanul pörgő birbincs. Egyeseknek felfokozott élettempóra van szükség, mert az energiaszintje akkora, hogy ez az ütem adja meg számára azt az értéket, amitől kielégülnek a teljesítményszintjei. Viszont van, akinek egy kellemes lassúságra van szükség ehhez. Hagyja őt mindenki békén, és majd ő szépen, nyugodtan ellátja azokat a feladatokat, amelyek fontosak a számára. Olyan tempóban, amilyenben jó neki.
Az egyik energiaszintű ember nehezen érti, hogy a másik miért olyan lassú, vagy miért olyan gyors. Persze a két szélsőséges helyzet között vannak fokozatok is, sőt, van olyan is, hogy egy bizonyos területen extra energiát vet be valaki, más területeken pedig teljesen lepunnyad. Attól függően, hogy mi az, ami belülről, saját magától motiválja, és mi az, ami a külső elvárásnak, a megfelelésnek a teljesítésére irányul.

Sok-sok évvel ezelőtt, az egyik munkahelyi főnökömmel beszélgettünk erről. Ő is hozzám hasonló szinten, magas fordulatszámon pörgette az életét. Nem értettük, hogy a többiek miért ilyen lassúak? Miért nem látják meg rögtön a lehetőségeket? Miért nem tudnak gyorsan dönteni és miért nem lelkesek úgy, ahogyan mi?

„Mi olyanok vagyunk, akik 1000 fokon égnek!” – mondta.

Ez a mondat belém itta magát. Azóta már tudom, hogy mindez az energiaszintünkkel van összefüggésben, ami minden emberben más és más. Ha te is 1000 fokon égő vagy, akkor nem fogod jól érezni magadat olyan közegben, ahol lassú az élet. Keresni fogod folyamatosan a tennivalókat, ha pedig nincsenek, akkor kreálsz magadnak, amit a környezeted élők nehezen értenek meg. Ha pedig alacsony szinten működsz, akkor menekülni fogsz a gyors tennivalóktól. Néha belekapcsolódsz egy-két aktív helyzetbe, de a felfokozott tempó hosszú távon a „halálod” lesz.
Ismerd fel ezt magadban ezt, és tudd, hogy ez is hozzátartozik a napi alaphangulatodhoz. Az önismeret egyik pici szelete, hogy legyél tisztába vele, mekkora az energiaszinted és milyen ütemű élettempót igényelsz.

Ha huzamosabb ideig élsz abban a tempóban, ami nem a tiéd, akkor elszivárog az energiád, elkedvetlenedsz, lehangolttá válsz. Ha viszont megtalálod azt a közeget, ami a tiéd, akkor szárnyalni fogsz. Mégy előre, mint kés a vajban. Megállíthatatlanná válsz. Akár birbincs, akár csiga vagy. A tempó a tiéd, és az visz előre úgy, hogy közben remekül érzed magad. :)

Használd tudatosan a felismeréseidet!

„birbincs” egy pörgettyűs szatmári játék népi neve