8Hogy vagy az anyai elvárásokkal?
Megfelelsz nekik, vagy Te formálod őket?

Ezernyi elvárás vesz körül mindannyinkat, és van, amikor az elvárások sorozata, sokasága gúzsba köt. De vajon ki állítja fel köréd őket?
Anyaként, az anya szerep megéléséhez is elvárások társulnak. Családi, társadalmi és egyéni elvárások. Amikor anyákká válunk, leginkább arra törekszünk, hogy jó anyák legyünk. De a „jó anya”-ság mindenkinek mást jelent.

  • Van, aki óvja, védi a gyerekét mindenáron, mindentől, és van, aki a szabadságot adja meg neki, mert ebben látja azt, hogy ő „jó anya”.
  • Van, aki mindent megad a gyerekének, és van, aki következetesen ad vagy nem ad dolgokat neki.
  • Van, aki tárgyakon, játékokon keresztül biztosítja az odafigyelés, és van, aki inkább élményeket, tapasztalásokat ad.
  • Van, aki gyerekként kezeli a gyerekét élete végéig, és van, aki már apró felnőttként tekint rá már a születésétől kezdve.
  • Van, aki birtokolja, mert hát „én vagyok az anyja” és van, aki szabadságot ad neki.

Neked mit jelent a „jó anyaság”?
Ha szánnál egy kis időt arra, hogy ezt átgondold, esetleg le is írnád az ehhez kapcsolódó gondolataidat, akkor felfedeznéd magadban az ehhez társított elvárásaidat.

Nekem a „Jó anyasághoz” néhány éve ezek a fogalmak társultak: gondoskodás, szeretet, odafigyelés, bizalom, meghallgatás, megvédés, kiállás, következetesség, szabadon engedés… Mindegyik szóhoz tudok komplett mondatokat is fűzni, hogy milyen formában vannak/voltak jelen az anyaságomban ezek a megfogalmazások. Elvárásokat kreáltam magamnak a családi mintáim és az eddigi élettapasztalataim alapján, aminek ha nem felelek meg, a tudatalattim megdorgál. Veszítek az önbecsülésemből, mert nem teljesítem az elvárásomat.

Kell-e ragaszkodni a „jó anya” szerephez? Kell-e magamat a saját magam gúzsába bekötni? Lehet-e azt mondani, hogy nem törekszem arra, hogy jó anya legyek. Nem fognak-e mások elítélni emiatt?
Mi lenne akkor, ha olyan anya lennék, amilyen éppen kijön belőlem ebben a pillanatban. Megköveznek érte? Kicsoda? Esetleg én, saját magamat. Az elmém megköveztetne rendesen. Az biztos. De ő irányít? NEM!

Akkor?

7-horz„Az anyai minőség a feltétel nélküli szeretetre való képességet jelenti. Csak a szeretés puszta öröméért szeretni a másikat.” – mondja Osho.

Megtudod ezt tenni?
Tudsz úgy tekinteni az anyaságodra, hogy az egy belülről jövő tiszta szeretetként áradjon belőled? Elvárás és megfelelésmentesen. Ahogyan érzed, hogy jó neked, úgy lesz jó a gyerekednek és körülötted mindenkinek.

Nehéz? Nagyon!
Nem lehet könnyen elengedni a berögzült mintákat. Az elme mindent bevet azért, hogy a megszokott módon működj. Minden lehetséges alternatívát számba vesz és eléd pakol, hogy meggyőzzön, hogy ezt miért nem lehet így csinálni. Ha már elkezdtél agyalni azon, hogy oké, ezek szép és jól hangzó mondatok, de…, akkor már az elméd belépett a képbe. Már ő irányít, mert ez a dolga. Ameddig hagyod.