blogMióta Herman Judit: A magad útján c. könyvében olvastam a proaktív munkateremtésről, azóta még inkább felerősödött bennem azaz irány, amit az önismeretem során, és azóta is megtapasztaltam. Mégpedig azt, hogy ha megismered, pontosabban felismered magadban az erősségeidet, azokat a területeket, amelyekben jól érzed magad, akkor már elértél egy olyan ponthoz, amivel megváltoztathatod az egész munkához kapcsolódó álláspontodat.

Kérdés, hogy fel mered-e vállalni a felismerésed tárgyát? Vagyis ÖNMAGADAT!

A folyamat onnan indul, hogy meg kell fordítani a sorrendet a munkakeresésben, amiről a régi blogomban írtam részletesen. Bővebben itt

A proaktív ember tényleg belülről halad kifelé. Ez adja az alapot a továbblépéshez. Mi az, amiben kiemelkedően jó vagy? Mi az, amit nagyon szeretsz csinálni? Mi az a munka, amiben nem fáradsz el, hanem plusz töltést kapsz? Ha nem kellene az anyagiakkal foglalkoznod, mi lenne az, amit akkor is szívesen csinálnál, ha nem fizetnének érte? Ha ismered magadat, könnyen megtalálod belül a válaszokat. Ha nem ismered magadat, akkor előbb az önismereted fejlesztésére kell időt és energiát szánnod.

Hidd el, megéri! A világért nem csinálnám már másként!

Ha ezzel meg vagy, ezután jön a meló másik fele, amikor fel kell vállalnod azt, amit belül érzel. Fel kell vállalnod először magad előtt, aztán a közvetlen környezeted, a családod, a barátaid előtt, akik leginkább ŐRÜLT-nek néznek. Nagy betűvel, mert tényleg annak néznek! Ez az, amikor felelősséget vállalsz MAGADÉRT, a döntéseidért, az életedért. Már nem igazán érdekel mások véleménye, mert megerősödve tudod, hogy az a Neked való munka. Ha ezt a szakaszt kibírod, és nem fordulsz vissza, akkor nyert ügyed van! A többi, ami a megvalósítás folyamata, már gyerekjáték! De tényleg az!

Gondolhatod, hogy mennyien néztek engem is teljesen hülyének, amikor előálltam a nyírségi kis falumban élők elé azzal, hogy én coach leszek.
„Micsoda??? Az meg mi? Honnan szedted ezt? És hogyan akarod majd azt csinálni? Te teljesen el vagy varázsolva! Te nem a földön élsz!” – mondta körülöttem mindenki. De tényleg mindenki! Családi viták, konfrontálódások, részemről türelmes magyarázatok … elsősorban a szeretteim felé. A tágabb környezetem véleménye nem igazán érdekelt. Nem kis időt és energiát kívánt ez az időszak. De kiálltam a próbát, mert ÉN voltam a tét! Magamért tettem, és jól tettem!

Most coach vagyok, és tréner, és blogíró, és kreatívkodó, és utazó, és életalkotó és … még sok-sok minden, amit szeretek csinálni. A lehetőségeimet én teremtem azzal, hogy tudom mit szeretek, látom magamat a munkafolyamataimban, az élet pedig elém hozza tervezett vagy spontán formában azt, amiben csak döntenem kell, hogy erre megyek vagy arra. Még most is tart az önismereti folyamatom, és tudom, hogy ennek soha nem lesz vége. Mindig jönnek új álmok, új elképzelések, új késztetések, új kapcsolatok, új lehetőségek. Mert mindig változok. És ezzel Te is így vagy.

Ismerd fel a benned lévő változás folyamatát! Fogadd el, és fordulj afelé, ami jó Neked! Nem fogod megbánni! :)