Ha az emberek ismernék a csalán jótékony hatását, szerintem mindenki termelné az otthonában. Én sem gondoltam, hogy ez egy csodanövény. Gyerekkoromban nagymamám gyakran lement a kert végére egy sarlóval, és szedett egy zsák „csilántot” (csalán) a jószágnak, főleg a kacsáknak, a disznóknak. Soha nem készítettek belőle embernek való innivalót, főzetet. Sőt, ugyancsak távol tartottak minket a növénytől, mert a nagyon erős csípésétől védték a gyerekeket, nemhogy megitassák velünk. A népi gyógymódot már az a generáció sem adta át nekünk. Ami azonban a gyerekkorból kimarad, az felnőttként bármikor pótolható. Így van ez nálam a csalánnal is. Kb. 3 éve kóstoltam meg először a csalánteát, és a szervezetem azonnal reagált a hatására. Azóta a saját „gyógynövényes menüm” részévé vált, és tuti, hogy adom tovább majd az unokáimnak, és mindenkinek, aki elhiszi, amit írok róla, és megtetszik neki.

Jótékony hatásait Gyuri bácsi remekül összefoglalja ITT

A vidéki lét egy áldás
Főleg annak, aki szereti megbízható helyről maga begyűjteni a gyógynövényeit. Nálunk a legelőn van egy egész csalánliget. Ilyenkor tavasszal, leginkább áprilisban szeretem összegyűjteni a zsenge csalánleveleket. Sarlóval levágok a csalán felső részéből 30-40 cm hosszú részt, megmosom, és összekötözve szellős, árnyékos helyen 4-5 nap alatt megszárítom, majd összemorzsolva tárolom. A szárítását és tárolását innen tanultam.

Mióta tudom, hogy a csalánnak micsoda gyógyereje van a szervezetre, a teáját kúraszerűen használom arra, amit éppen jelez a testem: salaktalanítás, vértisztítás és vérképzés, máj- és epetisztítás, székrekedés. A fizikai testemnek nincsenek panaszai, de mindig figyelek a testem jelzéseire, így leginkább megelőzésre használom, mert a test, az mindig mindent időben jelez.

Most éppen a tavaszi méregtelenítésem része a napi fél liter csalántea, 4 héten keresztül: Reggel éhgyomorra iszok egy csészényit, majd reggeli és ebéd között újra egy csészényit. Az ilyen ivókúrák után, amikor kiürül a szervezetből a felhalmozódott salakanyagok jelentős része, fokozódik az energiaszintem. Megsokszorozódik a teljesítőképességem, eltűnik a fáradtságérzés, lendületesen és könnyedén teszem a dolgaimat.

50 év felett már elkezdődik a szervezet vastartalmának csökkenése, előtérbe kerül a fáradékonyság, kimerültség, úgy érezni, hogy már nem vagyunk a régi formában. Könnyen kimondjuk, hogy öregszünk, és ezért nem tudunk úgy teljesíteni, mint amikor fiatalabbak voltunk. Pedig ez összefügg a vérképzésünkkel is, és a csalánkúra valóban átsegít az ilyen kritikus fáradékonyságos szakaszokon. A vértisztítással és a vérképzéssel nemcsak a fizikailag érzem jól magamat, hanem energikussá válok, fokozódik a kreativitásom, megjön az alkotókedvem, növekszik az intuitív képességem. Ráadásul még külsőleg is szemmel láthatóan fiatalosabb leszek, mert elhalványulnak a szem körüli karikáim, megszűnik a bőröm sápadtsága.

Az idén annyit szárítottam, hogy még ajándékba is tudok belőle osztogatni. :)